Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Zaključen največji projekt Občine Ajdovščina, kar zadeva oskrbo s pitno vodo

Izvir Hublja

Zaključena je gradnja nove infrastrukture za oskrbo s pitno vodo v Občini Ajdovščina, ki je skoraj 17.000 občanom omogočila zanesljivo oskrbo s kakovostno pitno vodo iz javnega vodovodnega sistema.

Naložba v celovito hidravlično uravnoteženje vodooskrbnega sistema Hubelj – Skuk se je začela pred dvema letoma. Občina se je odločila investirati v izgradnjo rezervnih vodnih virov, v povezovanje doslej ločenih vodovodnih sistemov v enoten zanesljivejši sistem ter v izgradnjo novega vodovoda med Colom in Hrušico z možnostjo več kot 100 novih gospodinjskih priključkov na javno vodovodno omrežje.

Peter Kete, strokovni sodelavec za investicije na Občini Ajdovščina, je ob tem povedal: ''Izvedeni so bili trije ločeni projekti - izgradnja vodohrama na izviru Hublja skupne kapacitete 3000 kubičnih metrov, povezava med vodovodnima sistemoma Hubelj in Gora v dolžini 3 kilometrov skupaj z izgradnjo črpališča v zaselku Slokarji ter največji del projekta, to je novogradnja vodovoda od naselja Col do Podkraja in naprej do konca Hrušice. Skupno je bilo zgrajenih nekaj nad 17 kilometrov novih vodovodnih linij, 3200 skupnih kubičnih metrov vodohramov in 5 novih črpališč.''

V Vodarni Hubelj je bila vgrajena tudi nova oprema za dezinfekcijo vode. Sočasno z gradnjo vodovodne povezave je Občina Ajdovščina poskrbela tudi za gradnjo novega sistema kanalizacije v Podkraju in za vzporedno obnovo odseka državne ceste med naseljem Podkraj in gostilno Stara pošta.

Direktor Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina Luka Jejčič dodaja: ''Varen vodni vir smo zagotovili v zaselkih Višnje, Podkraj, Stara pošta in še nekaj hišam v smeri proti Logatcu. Sedaj so priključeni na javni vodovod in ta voda je ustrezne kvalitete, tako da je poskrbljeno za zdravstveno ustreznost. Zelo pomembna pa je tudi zadostna količina oz. zaloga vode, ki jo imamo v Vodarni Hubelj. Tukaj so na novo zgrajeni 3 vodohrani po 1000 kubičnih metrov pitne vode, kar pomeni, da imamo v špicah, ko je poraba vode največja, kar za 8 ur zaloge.''

Izvedbo del so v Podkraju malce upočasnile nove arheološke najdbe, zato se je nekoliko zavlekla tudi gradnja gospodinjskih priključkov na vodovodno omrežje.

Projekt je bil že revidiran s strani Urada za nadzor proračuna pri Ministrstvu za finance Republike
Slovenije, ki je pooblaščen s strani Evropske unije. Urad je potrdil, da je bila naložba izvedena skladno z vsemi pravili.

Alenka Čadež Kobol, vodja oddelka za gospodarske javne službe in investicije, razkrije finančne podatke: ''Vrednost projekta je bila na začetku ocenjena na dobrih 5,2 milijona evrov. Po končnih situacijah vrednost naložbe znaša dobrih 4,7 milijona evrov, kar pomeni dobrega pol milijona evrov prihranka. Lahko se tudi pohvalimo, da smo že primer dobre prakse za Ministrstvo za naravne vire in prostor, na kar smo zelo ponosni.''

Projekt je bil v dobrih 70 odstotkih sofinanciran s strani evropskega kohezijskega sklada in sredstev državnega proračuna.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down