Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Zahodni sosedje zaskrbljeni zaradi nizke precepljenosti Goriške regije

Bo Italija ravnala enako kot Slovenija leta 2020? Potem ko se na italijanski strani vrstijo pozivi k strožjim ukrepom na meji s Slovenijo zaradi njene slabše epidemiološke slike, novogoriški župan Klemen Miklavič ne pričakuje, da bo prišlo do ograj in kontrolnih točk za prehajanje meje.

„S kolegom Ziberno sva stalno v stikih, obvestil me je, da je vlado v Rimu preventivno pozval, naj ne zapira meja in naj ne omejuje prehajanja meja, kajti, če bi ravnali Italijani tako kot je ravnala naša vlada marca 2020, ob prvem valu epidemije, potem bi sedaj lahko pričakovali ograje in zaprtje meje.“

A meni, da sta Nova Gorica in Gorica medtem zasloveli na evropskem in svetovnem prizorišču kot zgled premagovanja razlik in brisanja meja. „Obe vladi pa tudi širša evropska javnost ve, da kakršnokoli zaostrovanje prehajanja meje pomeni negativni učinek na vsakdanje življenje ljudi tu pri nas. Torej, zapiranja ne pričakujemo, pričakujemo pa lahko - kar se že dogaja – preverjanje PCT pogojev na meji in morda tudi merjenje telesne temperature.“

Zahodni sosedje so po besedah Miklaviča zaskrbljeni zaradi nizke precepljenosti v Sloveniji, ki je v Furlaniji Julijski krajini 70-odstotna, v Goriški regiji pa komaj 56-odstotna.

Zaostritve tudi v Italiji

Vlada v Rimu je danes sprejela uvedbo novega poostrenega covidnega potrdila za obdobje od 6. decembra do 15. januarja v vseh deželah, gre za potrdilo, ki bodo prejeli le prebolevniki in cepljeni. Kot poroča Primorski dnevnik, je med novostmi tudi obvezno cepljenje za šolsko osebje in za pripadnike vojaških enot. Kdor ne bo imel poostrenega covidnega potrdila, ne bo mogel vstopiti v bare in restavracije, kinodvorane, gledališča, disko klube in ne bo mogel prisostvovati predstavam ali se udeležiti praznovanj. Na rumenem seznamu bo takrat že Furlanija Julijska krajina, saj presega prag 10-odstotne zasedenosti oddelkov za intenzivno zdravljenje koronavirusa in 15-odstotne zasedenosti covidnih oddelkov. Si pa, kot poroča Primorski dnevnik, v deželi želijo uvesti strožje ukrep že teden pred državnimi, se pravi od ponedeljka, 29. novembra in ne od ponedeljka, 6. decembra. O tem naj bi trenutno potekala pogajanja, tudi z namenom, da bi se morda izognili ukrepom, ki so bili doslej predvideni za dežele na rumenem seznamu.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down