Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Začenja se ocenjevanja škode in zbiranja intervencijskih stroškov požara na Krasu

Uprava RS za zaščito in reševanje je včeraj izdala sklep, s katerim se prične ocenjevanje škode zaradi posledic požara na Krasu med 17. julijem in 1. avgustom. Istočasno so pozvali sodelujoče operativne enote na intervenciji, da posredujejo kratko poročilo o izvedenih aktivnostih in višino intervencijskih stroškov.

Neposredna škoda na stvareh se prične z zbiranjem vlog oškodovancev, ki so utrpeli škodo na stavbah oziroma na infrastrukturi v občinah Komen, Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko med 17. julijem in 1. avgustom. Občinske komisije v navedenih občinah ocenijo škodo na obrazcih 1, 3, 4, in 5 do 31. avgusta, podatki iz obrazcev pa morajo biti do istega dne vneseni v spletno aplikacijo Ajda. Pri stvareh, ki so kulturna dediščina je potrebno vključiti strokovnjake iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Škodo v gozdovih ocenjuje Zavod za gozdove Slovenije, v gospodarstvu Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter na transportni infrastrukturi Ministrstvo za infrastrukturo. Tudi to škodo ocenjujejo do 31. avgusta 2022.

Požarišče na Krasu si je včeraj ogledal državni sekretar Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, Darij Krajčič. Na prizorišču največjega požara v zgodovini Slovenije se je sestal s predstavniki Zavoda za gozdove in družbe Slovenski državni gozdovi.

Te dni poteka odstranitev podrtih posekanih dreves v izogib ponovnemu izbruhu požara. Do konca septembra pa ima Zavod za gozdove čas za pripravo sanacijskega načrta za obnovo požarišča.

Sekretar je še omenil, da se vseslovenska akcija obnove požarišča nadaljuje in dodal zadovoljstvo, da slovenska solidarnost ne pozna meja.

SECNJA_KRAS2

Zavod za gozdove je v času požara nadzoroval delo sekačev, sedaj pa poteka čiščenje posekane lesne biomase. Janez Logar iz Zavoda za gozdove:

Od slovenske vojske pričakujejo posnetke požarišča, ki bodo omogočali bolj natančno izdelavo sanacijskega načrta, ki ga bodo v fazi osnutka predstavili tudi javnosti in morebitne pobude tudi vključili vanj.

(V sredo, 3. in četrtek, 4. 8, je tudi popolna zapora ceste Renče-Temnica zaradi spravila lesa)
Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down