Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Začela so se dela na vodotoku Koren

Prejšnji teden so se začela dela na vodotoku Koren v Novi Gorici z namenom ureditve struge. Investitor je Direkcija RS za vode, izvaja pa jih podjetje Hidrotehnik.

Kot pove vodja sektorja za območja Soče na Direkciji za vode Igor Podobnik, je reguliran vodotok Koren skupaj z zadrževalnikom predstavlja poplavno varnost Nove Gorice, tako da so vzdrževalna dela nujna: ''Na območju zadrževalnega prostora se bo očistilo odvečne naplavine, plavje, zarast in na tem delu se bo tudi izvedlo prostor za zadrževanje plavja in naplavin. Namreč, potok Koren prinaša veliko plavja in naplavin, kar negativno vpliva na obratovanje zadrževalnika, zato se je pokazala potreba, da se uredi prostor za njihovo zadrževanje, da ne bi negativno vplivale na zadrževalnik Pikolud.''

Poleg tega bodo popravili tudi poškodovane dele struge, ki je bila zgrajena konec 40-ih let prejšnjega stoletja, in odstranili podrta drevesa in druge ovire ob strugi, ki vplivajo na hidravlične razmere. Zdrava drevesa bodo ohranili, s čimer bo zagotovljena osenčenost struge, kar ugodno vpliva na organizme. Obenem bodo odstranili odpadke in očistili strugo, saj je zdaj v njej mogoče najti kolesa, gradbene odpadke in razne druge predmete, ki tja ne sodijo.

V času del bo ob mostu na Gortanovi ulici vzpostavljena začasna deponija za zeleni odrez. Na nekaterih mestih bo zaradi del na brežinah nekoliko poškodovana ruša, vendar bo po zaključku ponovno posajena trava. Dela stanejo približno 170.000 evrov in jih bodo izvajali predvidoma do konca meseca avgusta. Pri tem ne bodo bistveno ovirali sprehajalce, saj bosta kolesarska in pešpot normalno prehodni oziroma prevozni.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down