Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Začela se je prenova čezmejnega Trga Evrope, ki prinaša popolno zaporo za promet

Trg Evrope Prenova 1

Na čezmejnem gradbišču na območju Trga Evrope se zaključujejo dela na italijanski strani meje. Gre za poseg na cestni infrastrukturi t. i. Fabijanijevega trizoba oz. treh italijanskih ulic, ki se stekajo v skupni trg obeh Goric. Z včerajšnjim dnem pa se dela, ki jih koordinira EZTS GO, nadaljujejo tudi na slovenski strani meje. To pomeni, da se za promet v celoti zapira Trg Evrope s Kolodvorsko potjo.

Dela na omenjenem območju so se začela februarja, na italijanski strani je podjetje že izvedlo vsa dela pod asfaltom: „Torej polaganje cevi, drenažni bazeni in to. Tako da je italijanska stran kolikor toliko precej pod kontrolo, sedaj pa se dela, ravno tako z enako vnemo, začenjajo na slovenski strani,“ opisuje Matej Klanjšček, vodja postopka pri EZTS GO.

Trg Evrope Prenova 2

Včeraj so se dela torej začela na celotnem območju Trga Evrope, torej tudi na slovenski strani meje, vključno s Kolodvorsko potjo, ki bo v času prenove trga popolnoma zaprta za promet. Kako lahko potniki dostopajo do železniške postaje?

Potniki bo pač mogoče morali parkirati nekoliko dlje, nekaj parkirišč je še vedno prisotnih na trgu, imajo pa svojo varno dostopno pot na postajo izven gradbišča, tik izven gradbišča na strani Erjavčeve ulice.“

Izvajalec del je italijansko gradbeno podjetje ICI COOP, vrednost pogodbe za izvedbo del je skoraj 3 milijone evrov. Gre pa za čezmejno investicijo, za katero je EZTS GO pridobil evropska sredstva iz naslova regionalnega operativnega programa dežele FJK in slovenskega nacionalnega operativnega programa. Vložek novogoriške mestne občine pa znaša slabih 400.000 evrov.

Zagotovo so vsa ta evropska in nacionalna sofinanciranja še kako dobrodošla in mislim, da v zadnjih letih je bilo veliko narejenega na širšem čezmejnem območju in vsi, ki tu živimo in tisti, ki so naši obiskovalci, lahko to cenijo,“ dodaja Tomaž Konrad, pomočnik direktorice EZTS GO.

Trg Evrope Prenova 3

Območje so si ogledali predstavniki institucij, ki financirajo projekt, med njimi tudi novogoriški župan Samo Turel, ki upa, da bo območje po prenovi zaživelo z novo energijo: „Da bo ta prostor, cel ta obmejni pas, postal stičišče, zbirališče prebivalcev obeh mest.“

zaključuje župan Turel.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down