Na Spodnjem Vipavskem in Goriškem Krasu se je začel Mesec špargljevih jedi. Čeprav bi moralo biti dozorevanje špargljev že na vrhuncu pa temu letos ni tako, pravi gostinka Darja Makorič Špiljak:
„ Šparglji so delali zelo počasi, tako da smo mi šele v dobrem teku špargljevih jedi. Ampak saj veste, ljudje zmeraj radi pridejo k nam, da nekaj dobrega pojejo, zmeraj pripravimo nekaj novega.“
V kulinaričnem mesecu špargljevih jedi sicer sodeluje pet gostiln in turističnih kmetij iz Občine Miren- Kostanjevica, je povedala direktorica Javnega zavoda Miren Kras Arijana Durnik.
„ Zelo smo zadovoljni, da je ta prepoznavnost naših kuharskih mojstrov danes šla že v čisto vse konce Slovenije. In če smo pred leti, še pred kovidom imeli v teh naših obmejnih gostilnah pretežno italijanske goste, se danes lahko pohvalimo, da je preko 80 procentov slovenskih gostov.“
Letos špargljev ni ravno na pretek, ves pridelek treh večjih pridelovalcev v občini odkupijo domači gostinci. Pridelovalec Savo Silič:
„ Letošnja letina ni prav ugodna za šparglje, ker je bilo precej deževno in če je deževno, je hladna zemlja. In ko je hladna zemlja se ona ne prikaže iz te gomile. Se tudi zgodi, ker imamo tukaj dosti vetrov, če ti odkrije ta najlon, ta črn najlon mora biti, potem naslednji dan, tudi dva dni ne ubereš nič, ker ohladi zemljo.“
Mesec špargljev v Krasni kuhinji se bo zaključil na tradicionalni prireditvi Praznik Špargljev v Športnem parku Java Orehovlje konec meseca maja.