Za zeleni vrtni odrez se priporoča (domače) kompostiranje

Eno prvih spomladanskih opravil, ki se jih lotimo, je obrezovanje sadnega drevja, urejanje zelenjavnega vrta in cvetličnih gredic. Pri tem nastanejo večje količine zelenega odreza - biorazgradljivi odpadki, ki jih ne smemo mešati z ostalimi. Zeleni vrtni odpad lahko odpeljemo v različne zbirne centre na Goriškem in v Vipavski dolini, najbolje pa je, če ga kompostiramo doma.
Razloge ZA kompostiranje nam navede Silvana Kodrič s Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina:
Ne smemo zanemariti niti dejstva, da si s tem prihranimo stroške za nabavo gnojil. Možnosti, kako ustvariti domači kompostnik, je več:
Med ta pravila spadajo: izbira polsenčnega ali senčnega prostora, zavarovanega pred vetrom in lahko dostopnega; neposreden stik s tlemi in primerno prezračevanje z vseh strani, spodnja osnovna plast sestavljena iz zdrobljenih vej ali debelih stebel rastlin in neprestano mešanje suhega strukturnega in vlažnega nestrukturnega materiala za več kisika.
Potem so še biološki kuhinjski odpadki, kot so zelenjavni in sadni odpadki, jajčne lupine, lupine oreščkov, kavna gošča, čaj, pokvarjeni prehrambeni izdelki, kuhani ostanki hrane, papirnati robčki in brisače. Odpadki, ki niso primerni za kompostiranje, so tisti, ki se v okolju ne razgradijo, kot so npr. plastika, steklo, kovine, keramika, ostanki tekstila, usnje, gume, zdravila, čistila in žagovina obdelanega lesa.


