Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Za pitno vodo v poletni suši je novogoriška mestna občina iz proračunske rezerve namenila 120.000 evrov

V letošnjem letu je na območju Slovenije, zlasti pa na območju Primorske padlo ekstremno malo padavin. To je v poletnih mesecih ob izredno visokih temperaturah povzročilo pomanjkanje pitne vode v vodohranih, ki predstavljajo vodni vir. Na območju Mestne občine Nova Gorica je bilo takih situacij več, je pojasnil Andrej Biaggio, poveljnik tamkajšnje Civilne zaščite, zato je moral mestni svet sprejeti odlok o uporabi sredstev proračunske rezerve.

„Pomanjkanje pitne vode je bilo v vodohranih, ki oskrbujejo naslednja naselja oziroma dele naselij: vodohran Čepovan, ta oskrbuje Čepovan, del Lokovca, Lokve, Trnovo, Nemci, Podgozd, Sedovec, Voglarji, Sveto. Potem je vodohran Lokatonci, vodohran Osek, Ozeljan in Vitovlje. V vse te vodohrane je bilo zaradi pomanjkanja vode treba dovažati vodo s cisternami.“

V najbolj sušnem obdobju tega poletja je bilo torej na območju Mestne občine Nova Gorica skupno opravljenih 907 dostav pitne vode, od je dobro tretjino opravilo novogoriško podjetje Vodovodi in kanalizacija, ostalo pa poklicni in prostovoljni gasilci.

„Strošek navedenih dostav do vključno 20. septembra znaša 103.000 evra z davkom. Poleg navedenega je bil v času velike suše tudi urejen dostop za težja gasilska vozila – cisterne in pa postavitev začasne cisterne s priklopi na vodnem viru na Banjšicah, česar strošek je znašal 16.000 evrov.“

Za vse našteto je bilo iz proračunske rezerve treba zagotoviti 120.000 evrov. Ker vodohran v Čepovanu služi za oskrbo s pitno vodo tudi nekaterim prebivalcem določenih naselij v Občini Kanal ob Soči, si bosta obe občini strošek za ta del sorazmerno razdelili.

Foto: GENG

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down