Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Za obnovo Laščakove vile zagotovljenih 5 milijonov

Za obnovo Laščakove vile je zagotovljenih skoraj 5 milijonov evrov. To sta včeraj na obisku v novogoriški mestni občini potrdila državna sekretarja ministrstva za kulturo, Marko Rusjan in Matevž Čelik Vidmar. Obnova rafutskega parka v okolici vile se medtem približuje zaključni fazi. Park naj bi bil obnovljen do konca julija letos, ko naj bi ga tudi ponovno odprli za javnost.

Ministrstvo za kulturo je Laščakovo vilo kot enega od treh objektov kulturne dediščine umestilo v novo kohezijsko perspektivo v program Natura 2000, kar pomeni, da se bo vila v prihodnjih letih prenovila z evropskimi sredstvi, v povezavi s promocijo varstva narave na tem območju in obenem tudi v povezavi z ogromnim parkom, ki obdaja vilo.

Sredstva za obnovo vile so zagotovljena. Zagotovljenih je 4,9 milijona evrov v programu. S temi sredstvi naj bi obnovili vilo, postavili naravoslovno razstavo o zaščitenih vrstah na območju Nove Gorice in Laščakove vile.“ je po ogledu potrdil državni sekretar Čelik Vidmar.

Vsebina vile bo torej namenjena različnim vsebinam, od predstavitve Nature 2000 z osveščanjem o flori in fauni našega območja do nekaterih trajnostnih vsebin zapuščine projekta Evropske prestolnice kulture v smeri čezmejnih vsebin za mlade, do prikaza del arhitekta Antona Laščaka.

Po obisku je bil zadovoljen tudi novogoriški župan Samo Turel: „Res sem vesel, da se stvari premikajo v tej smeri, da bomo, upam, da če bomo vsi zavihali rokave, v letu 2025 že začeli z obnovo Laščakove vile.«

Mestna občina bo nastopala kot investitor, ministrstvo pa bo posredniški organ pri zagotavljanju evropskih kohezijskih sredstev.

Foto: Ana Rojc

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

STARTUP STUDIO: Matija Klinkon

Preberi več

Dobre zgodbe tedna: PETEK po 11. uri

Preberi več

Radio Robin na Goriškem teku in hoji za upanje

Preberi več

RADIO ROBIN V ŽIVO NA INCASTRI 2023

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down