Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Za novogoriški participativni proračun rekordnih 600.000 evrov

Participativni Turel In Testen

Občani in občanke v novogoriški mestni občini bodo v okviru participativnega proračuna ponovno lahko soodločali o tem, kateri projekti se bodo izvajali v lokalnem območju. Občina bo med letoma 2024 in 2026 za to iz proračuna namenila 600.000 evrov, kar je največ doslej. Katerim področjem namenjajo poseben poudarek?

Tri glavna področja: razvoj podeželja, trajnostne vsebine in mladi,“

našteva župan Samo Turel. Tokratni participativni proračun pa ima še eno novost v primerjavi s prejšnjim:

In sicer urbanemu središču namenjamo nekoliko manj denarja, to pa zaradi tega, ker smo ocenili, da že skozi mehanizme CTN urbano središče pridobi več sredstev, zato jih več namenjamo krajevnim skupnostim, tako da bodo na štirih območjih, ki zajemajo podeželja, imeli na razpolago 110.000 evrov za splošne projekte in še 12.000 evrov za projekte mladih.“

Na katere osnovne kriterije morajo biti pozorni občani, ko bodo oblikovali svoje predloge? Prvi kriterij je finančni okvir: projekti naj bi bili vredni med 2.000 in 20.000 evri. Poleg tega pa še:

Pomembno je, da se bo predlog izvajal na zemljiščih v občinski lasti, da je podan na obrazcu, ki smo ga pripravili, elektronsko ali fizično in da ni projektni predlog še uvrščen v proračun mestne občine oz. v proračun krajevnih skupnosti.“ pojasnjuje Nika Testen, koordinatorka projekta na novogoriški mestni občini.

Podane predloge bo pregledala strokovna komisija, ki bo na seznam za glasovanje uvrstila tiste, ki ustrezajo kriterijem, ti bodo tudi javno objavljeni. Občani bodo imeli odločilno besedo tudi pri tem, kateri projekti bodo izvedeni. V začetku junija bodo namreč zanje lahko glasovali, in to vsi od dopolnjenega 15. leta starosti. Vsi izglasovani projekti bodo izvedeni v obdobju od novembra 2024 do novembra 2026.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Zakaj so alkopopsi lahko težava? Ta ponedeljek, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down