Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Za namakalni sistem v zgornji Vipavski dolini dovolj podpisanih pogodb

Občini Ajdovščina in Vipava sta med lastniki kmetijskih zemljišč iskali zainteresirane kmetovalce, ki bi s podpisom pogodb potrdili svoj pristop k projektu gradnje namakalnega sistema v zgornji Vipavski dolini. Do postavljenega roka so zbrali dovolj podpisov, da lahko začnejo s pripravo projekta, je povedal ajdovski župan Tadej Beočanin:

Z odzivom smo lahko rečem zelo zadovoljni, v tem mesecu se je večje število lastnikov odločilo za pristop k namakalnemu sistemu, kar bo po podatkih, kot zaenkrat kaže glede zbranih pogodb, omogočalo za 20-odstotno povečanje površin.“

Čeprav je še v začetku letošnjega leta dokaj slabo kazalo, saj se mora za namakalni sistem odločiti 67 odstotkov vseh lastnikov kmetijskih zemljišč na določenem območju, pa je teh sedaj bistveno več:

Prihajamo pravzaprav tja na približno 1.300 hektarjev veliko namakalno območje, govorim samo o območju Občine Ajdovščina, kar je izjemen podatek, če upoštevamo, da je maksimalna površina 1.450 hektarjev.“

Tudi v Občini Vipava so zbrali dovolj podpisov za izgradnjo namakalnega sistema na večjem območju, je povedal višji svetovalec za gradbene zadeve na vipavski občini Benjamin Nučič.

Tudi v naši občini smo bili relativno uspešni. Naše polje je trenutno veliko 345 hektarjev, nismo pa še zaključili s podpisovanjem pogodb s skladom, kjer pričakujemo, da bo še podpisov za 55 hekratjev zemljišč. Tako da bo naše polje veliko skupno nekje 400 hektarjev.“

Po zbranih pogodbah pa se bo v prihodnje namakalo celotno polje Log-Zemono, Slap-Lože in mogoče do Manč. Med Vipavo in Podnanosom je več območij občutljivih trajnih travinj, kjer se ne sme izvajati nikakršnih posegov, zato je bilo najmanj zanimanja za namakanje prav med lastniki kmetijskih zemljišč na tem območju.

Projekt ureditve namakanja z vodo iz zadrževalnika Vogršček v zgornjem delu Vipavske doline naj bi bil zaključen do leta 2029.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kaj je pripomoglo k uspešni intervenciji tokratnega požara na Krasu? To sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Prihaja poletna edicija VIP voditeljev! Ta torek, med 11. in 12.!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down