Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Z monitoringom plovbe na Soči do objektivnih podatkov o "prometu" na reki

Med avgustom in oktobrom je bilo na Soči med Čezsočo in Volarjami testno postavljenih šest postaj za monitoring plovbe na reki. Gre za projekt, v katerem sta sodelovala Zavod za turizem dolina Soče in solkansko podjetje Instrumentation Technologies. Doslej zbrani podatki so poskusni, pravo merjenje se bo začelo marca prihodnje leto in bo trajalo vse do konca oktobra oziroma do zaključka plovne sezone.

Zavod Turizem dolina Soče je potreboval kakovostne podatke o obremenitvi reke Soče, saj so te vedno večje, predvsem s strani kajakov in raftov, pravi Vilijam Kvalič, direktor omenjenega zavoda.

Doseči želimo to, da dobimo končno objektivne podatke o dogajanju na Soči. Ti podatki pa bodo potem služili upravljalcu Soče in našim občinam, ko bodo sprejemali raznorazne odločitve, povezane mogoče s kakšnimi odloki ali s kakšnimi drugimi zadevami, ki so vezane na športe dejavnosti na Soči in na vso drugo dogajanje.“

Doseči želijo predvsem izboljšano varnost in uporabniško izkušnjo kajakašev in raftarjev, boljše razumevanje vpliva na okolje in boljšo simbiozo med ribištvom in turizmom na reki. Poleg tega pa bodo podatki podlaga tudi pristojnim ministrstvom, ki bodo urejala t. i. nosilno zmogljivost reke in režime na najbolj obleganih točkah.

Pri projektu monitoriranja plovil na Soči je sodelovalo podjetje Instrumentation Technologies, ki je na šestih v naprej določenih lokacijah postavilo snemalne sisteme. Ti so sposobni prepoznave in štetja dveh tipov plovil: kajakov in raftov. Projekt sistema za monitoring plovil je podjetje razvijalo slabi dve leti.

Ta sistem temelji na prepoznavanju plovil. Do tega smo prišli na podlagi strojnega učenja, tako da se vse skupaj odvija na sami napravi, ki je baterijsko napajana in to je tista novost, ki je v Sloveniji in v svetu skupaj z naročnikom nismo našli, zato smo šli v lasten razvoj,“

pojasnjuje Uroš Jerman iz podjetja Instrumentation Technologies.

Sistem je s prilagoditvami mogoče prenesti tudi na druge reke. Poleg štetja plovil se ga lahko po potrebi prilagodi tudi za štetje drugih predmetov ali ljudi na določenih vstopnih in izstopnih točkah.

Zaključena je torej projektna faza izdelave sistema za monitoring na Soči, v naslednji plovni sezoni od sredine marca do konca oktobra pa se bo začel sistem tudi uporabljati. Prvi uradni podatki bodo torej znani po koncu naslednje plovne sezone. Projekt je veljal 125.000 evrov, 85 odstotkov je sredstev iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Ne vem, kaj naj z otrokovo jezo in agresijo – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down