Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Z julijem dražje cene bivanja v domovih za starejše občane

Vrsta podražitev v preteklih mesecih bo vplivala tudi na ceno bivanja v domovih za ostarele. V novogoriškem domu upokojencev se bo ta s prvim julijem zvišala predvidoma za 5,8 odstotka.

Povišanje cen je bilo pričakovati, saj se z julijem izteka interventni zakon, s katerim je vlada lani omejila dvig oskrbnin. Ministrstvo za solidarno prihodnost je v medresorsko usklajevanje že posredovalo predlog novega interventnega zakona, s katerim bi omejitev rasti cen storitev v socialnovarstvenih zavodih podaljšali do 1. januarja 2024. Sicer pa ministrstvo poudarja, da dolgoročna sistemska rešitev prihaja z zakonom o dolgotrajni oskrbi.

Višanje cen energentov, usklajevanje plač s plačnimi razredi, povišanje cen surovin za prehrano stanovalcev med 30 in 40 odstotki so med drugim vzroki, ki nas vodijo v podražitev pravi Bojan Stante, direktor doma upokojencev Nova Gorica: "Dokler smo imeli ta interventni zakon, smo nekje, četudi se nam je poslovanje slabšalo, nekako lahko obvladovali, vendar sedaj, ko se je pravzaprav ta interventni zakon iztekal, se pa lahko zgodi, da bo večina domov končala v rdečih številkah, če se ne bo pravzaprav tukaj karkoli dogodilo."

Kot še dodaja, se zaveda, da je vsaka podražitev za stanovalce in za svojce izjemno težka, vendar dom nima več manevrskega prostora. "Pri nas smo zaračunali povišanje cen oskrbe, to je v skladu z metodologijo, ki nam jo je posredovalo ministrstvo za solidarno prihodnost, skratka znesek podražitve bi bil 5,8 procenta, se pravi slabih 6 procentov."

Kar zadeva novega interventnega zakona pa pove: "Vsem nam se zdi to izjemno nujno, vendar pa nekako ne moremo čakati, ali se bo to zgodilo ali ne. Zato bo naš dom pripravil predlog do 30.6. in ga poslal na ministrstvo za solidarno prihodnost in upam, da nam ga bodo potrdili."

Potrebno je upoštevati tudi dejstvo, da se od doma do doma pogoji delovanja spreminjajo, še pove Stante in poudarja, da če se bo zgodilo podaljšanje interventnega zakona do konca leta, bo to pomenilo eno možnost vzdržnega poslovanja domov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down