Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Z denarjem EZTS GO v prenovo najmanjšega muzeja v Sloveniji

Untitled Design 2024 04 23t122823.334
Foto: Goriški muzej

V Vrtojbi bodo obnovili stražarski stolp, v katerem se nahaja najmanjši muzej v Sloveniji. Stolp velja za pomemben element v bogati zgodovini vasi. V povojnih letih so namreč vojaki Jugoslovanske vojske strogo nadzirali mejo z Italijo. Sedaj bo s pomočjo razpisa EZTS GO dobil novo tako zunanjo kot notranjo preobleko.

''V okviru Evropske prestolnice kulture so bila razpisana sredstva tudi na našem Evropskem združenju za teritorialno sodelovanje (EZTS). Gre za projekte do višine nekje 200.000 evrov. Mi smo se skupaj s pobrateno občino Romans d'Isonzo prijavili, bili uspešni. V okviru tega razpisa bodo v Romansu uredili muzej Langobardov, pri nas pa bomo dodatno uredili in prenovili muzej v stražarskem stolpu,'' je razkril župan Občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk.

Vsebine znotraj stražarskega stolpa bo tako kot do sedaj prispeval Goriški muzej, okolico pa bo uredila občina sama. S tem se tudi v Šempetru in Vrtojbi trudijo, da bi bili vidni znotraj programa evropske prestolnice kulture: ''Mi bi si želeli čim več programa, vendar je treba biti realen. Odvisno je od tega, kakšna bodo prizorišča, kjer bi se lahko nek program odvijal, tudi na kakšni ravni. Treba je razumeti, da je vendarle za zelo velike prireditve treba imeti tudi dovolj zmogljivo infrastrukturo. Določene stvari Občina Šempeter-Vrtojba ima in bo lahko tudi dala na razpolago. Sicer pa se bomo vse sosednje občine tako ali drugače tudi same v prihodnjem letu bolj posvetile kulturnemu dogajanju,'' dodaja Turk.

V povezavi s tem bi občina rada čimprej začela tudi s preurejanjem nekdanjega hotela Šanpier v Šempetru, ki se bo spremenil v kulturni, pa tudi zdravstveni dom, vendar gradbenega dovoljenja še ni na vidiku, pa čeprav so vlogo vložili že lansko poletje.

''Gre tudi za relativno zahteven upravni postopek in verjamem, da so imeli veliko dela tudi projektanti, da so vso dokumentacijo prilagodili zahtevam zakonodaje. Pričakujem pa da bo vendarle sedaj v kratkem opravljena še javna obravnava, ki jo mora upravna enota sklicati z udeleženci v postopku. Če ne bo kakšnih posebnih presenečenj, pričakujem, da bo potem gradbeno dovoljenje v kratkem izdano,'' zaključuje šempetrsko-vrtojbenski župan.

Ko bo projekt zaključen, bosta v pritličju stavbe sprejemnica in avla kulturnega doma, v zgornjih dveh nadstropjih pa bo Zdravstveni dom Nova Gorica, ki je stavbo leta 2022 občini tudi pomagal kupiti, uredil prostore za laboratorij, patronažno službo in 4 ambulante.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down