Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Vrtojbenci pripravljajo mednarodni shod in tožbo proti asfaltni bazi!

Kamen spotike v Vrtojbi ni samo zbirni center za komunalne odpadke na nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu, ampak tudi asfaltna baza, ki povzroča precej smradu ne samo okoliškim prebivalcem, ampak celo v sosednji Italiji. Vaščani imajo dovolj, v soboto, 3. junija, pripravljajo mednarodni shod, zadeva bo šla tudi na sodišče.

''Imenovali smo mednarodni shod, ker so soorganizatorji Eko Štandrež in Lega Ambiente Gorizia. Oni so, tako kot mi Vrtojbenci, soudeleženi pri smradu, ki izvira iz asfaltne baze,'' pove Miloš Nemec iz vrtojbenske civilne iniciative, ki se je izoblikovala pred 4 leti, a v tem času naletela na gluha ušesa tako inšpekcij, kot države.

Shod bo organiziran z namenom, da se celi Sloveniji pokaže neznosne pogoje bivanja: ''Vabili bomo vse, pisali bomo tudi predsednici države in predsedniku vlade. Živimo že toliko let v tem smradu, kuhajo nam asfalt pod okni in nihče nič ne ukrepa. Lokacija asfaltne baze, kot trdimo, je povsem neprimerna, zato se borimo, da to zapremo. Pri vsem tem pa smo prišli do spoznanja, da ta baza deluje 'na črno', brez vsake dokumentacije - tako gradbene kot okoljevarstvene.''

Nemec je trdno prepričan v uspeh in zaključuje, da bodo s civilno iniciativo šli do konca, če bo potrebno tudi v Bruselj. Že več časa se je napovedovalo tudi tožbo, ki je še vedno v pripravi. ''Ljudje se zavedajo, da se borimo za zdravo okolje, za zdravje nas vseh, posebno pa naših otrok!''

Kot rečeno, shod bo organiziran v soboto, 3. junija, ob 10ih dopoldan pri starem vhodu v asfaltno bazo ob podpori različnih slovenskih organizacij, ki si prizadevajo za zdravo okolje, in s posebnim, tudi kulturnim, programom. 22. junija bodo poseben informativni večer pripravili tudi v Štandrežu.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down