Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Vodik bo v energetski tranzciji odigral ključno vlogo

Na Goriškem se delajo prvi koraki v smeri vodikove prihodnosti, ki predstavlja enega od temeljev zelenega preboja. Vsi se zavedamo, da klimatske spremembe močno vplivajo na naša življenja. Da potrebujemo zanesljivo oskrbo z energijo po ekonomsko sprejemljivih cena, kar lahko dosežemo le z obnovljivimi viri je bilo slišati na včerajšnjem posvetu v Tolminu, kjer se je začela turneja vodikovega avtobusa v Sloveniji.

Danes in jutri je vzpostavljena bus linije med Gorico in Novo Gorico, je še dodala direktorica Severno Primorske GZS Nevenka Volk Rožič. Matjaž Valant, raziskovalec na Univerzi v Novi Gorici je izpostavil, da je pri zelenem prehodu potrebno vzeti v obzir prav vodikovo tehnologijo in jo vključiti v regionalne razvojne načrte. Prav zato bo v regiji začel delovati Center zelenih tehnologij, ki je zelo blizu registraciji. V prvi vrsti bo namenjen podpori gospodarstva in v pomoč podjetjem pri razvoju izdelkov in storitev na področju zelenega gospodarstva

Almira Pirih direktorica Zavoda za zeleni razvoj Soške doline je povedala, da občina Kanal ob Soči odločno stopa na pot zelenega prehoda, kar so vključili v strategijo do leta 2027:

Poudarek je predvsem na digitalizaciji in vprašanju kako do cenejših virov energije.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Startup studio: Proces inoviranja s Taro Brus

Preberi več

Nasilje otrok in mladostnikov – četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Radio Robin na Goriškem teku in hoji za upanje

Preberi več

Incastra: zeleno, trajnostno in digitalno - ponedeljek po 11.00 uri

Preberi več

RADIO ROBIN V ŽIVO NA INCASTRI 2023

Preberi več

DOBRE ZGODBE TEDNA - petek po 11.uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down