Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Vode na Ajdovskem zlepa ne bo zmanjkalo

Vsi trije rezervoarji za vodo pri vodarni Hubelj so že polni in bodo v teh dneh priključeni na sistem, sporočajo iz ajdovske občine. Vodohran je nastal v sklopu projekta Celovito hidravlično uravnoteženje vodovodnega sistema Hubelj – Skuk.

Vodja projekta Peter Kete: "Zgradili so se trije vodohrani oziroma vodohran s tremi celicami na izviru Hublja v skupni kubaturi 3000 kubičnih metrov. Objekt je zaključen, trenutno je v fazi klornega šoka. Povezava med vodovodnim sistemom Hubelj ter vodovodnim sistemom Skuk je tudi že vzpostavljena in je tudi že v fazi pridobivanja dokumentacije za pridobitev uporabnega dovoljenja."

Tretji sklop pa je izgradnja vodovodnega sistema Col – višnje – Podkraj. "Objekti na tej trasi so že zgrajeni. Dva vodohrana vsak po 100 kubičnih metrov, 4 črpališča so tudi že zgrajena. Večina trase je tudi že zaključena, manjka nam še nek kilometer vodovodne povezave skozi naselje Podkraj, kjer so se dela nekoliko zaustavila zaradi odkritja arheoloških ostalin. Verjetno smo dobili rimski objekt. To je v samem centru Podkraja."

V juniju in juliju bodo zato sočasno z gradbenimi deli potekale tudi arheološke raziskave in izkopi, ki jih bo opravljal Center za preventivne arheološke raziskave Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Sicer pa je doprinos projekta tako v zagotovitvi zadostne količine vode v Vodohranu pri Vodarni Hubelj kot tudi priključitev uporabnikov na sistem: "Gradnja vodovoda Col - Podkraj pomeni, da bo na novo priključenih 108 objektov, plus, mislim da, okrog 80 obstoječih priključkov, tako da bo okrog 400 ljudi na tem področju dobilo kvalitetno vodooskrbo, ker je bila zdaj v tem trenutku vodoskrba s teh lastnih manjših vaških vodovodnih sistemov."

Vrednost celotne investicije je, kot še pojasnjuje Kete, nekaj manj kot 4,6 milijona evrov brez DDV. Zaključek je predviden v letošnjem septembru.

(foto: Občina Ajdovščina)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Martina Alma in Milena Peterc

Preberi več

Novogoriški SNG praznuje kar 2 jubileja

Preberi več

RADIO ROBIN na Festivalu goriške obrti in podjetništva 2024

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down