Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Več kot 70 razstavljavcev na prvem kmetijskem sejmu v Opatjem selu

Prvi kmetijski sejem primorske opatje selo

V Opatjem selu so danes dopoldan odprli 1. Primorski kmetijski sejem, na katerem se predstavlja ponudba kmetijske in gozdarske mehanizacije, opreme za urejanje zelenih površin, krme, gnojil, na dogodku pa se predstavljajo tudi lokalni obrtniki, ponudniki hrane in pijače. Sejem bo trajal do nedelje, na tridnevnem dogajanju se predstavlja več kot 70 razstavljavcev.

Da je umestitev tovrstnega sejma na območje Primorske zelo pomembna, poudarja član upravnega odbora Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, Goran Živec. „Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije zelo podpira tovrstne iniciative, mislimo, da je Primorska iz tega naslova podhranjena in je tak sejem potreben in zelo pozdravljamo to iniciativo.“

V dogajanje na prvem primorskem kmetijskem sejmu je vpeta tudi Biotehnična šola Šolskega centra Nova Gorica, na njihovi stojnici sodeluje več kot 60 dijakov. Ravnateljica Barbara Miklavčič Velikonja: „Nam je izredno pomembno to, da se povezujemo, da vidimo, kaj je na tržišču, da vidimo proizvajalce, razstavljalce, da se povezujemo z različnimi inštitucijami.“

Občina Miren-Kostanjevica, gostiteljica sejma, se sicer ne more pohvaliti z velikimi kmetijskimi površinami, vendar župan Mauricij Humar poudarja: „Vendar vsekakor imamo pa določene danosti v dolini za sadjarstvo, imamo enega največjih sadjarjev v Vipavski dolini, na Krasu pa se povečuje oljkarstvo, tako da imamo vsako leto nove oljčnike, pa tudi nekaj vinogradništva se na Krasu povečuje, tako da smo zadovoljni tudi kar se tiče novih kmetijskih površin.“

Prvi primorski kmetijski sejem je, kot meni župan, velika dodana vrednost ter priložnost za povezovanje med pridelovalci in ponudniki opreme, in gostinci. Pod organizacijo dogodka, na katerem pričakujejo obiskovalce iz celotne države pa tudi iz sosednje Italije, se podpisuje tudi Zavod Miren Kras, direktorica Ariana Durnik: „Drugače se pa predvsem veselimo še tesnejšega sodelovanja med pridelovalci, ponudniki gastronomije in ponudniki doživetij. Vemo, da je kmetijstvo osnova za vse to, kar v turizmu počnemo, da je gastronomija glavna rdeča nit, ki povezuje vsa doživetja, vse obiske, vse, kar se znotraj Miren Krasa dogaja. Nenazadnje smo destinacija, ki gradi trajnostni razvoj in brez trajnostnega kmetijstva tega ne moremo početi.“

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Zapuščina Franca Basaglie, reformatorja na področju duševnega zdravja, še danes aktualna

Preberi več

SUPER KOLO SREČE V SUPERNOVI MERCATOR AJDOVŠČINA

Preberi več
Ne zamudi
Oglaševanje
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down