Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Vdor okužb v Dom upokojencev v Novi Gorici, ki je od danes zaprt za obiske

Leto se ni pričelo dobro za varovance Doma upokojencev Nova Gorica, saj so včeraj tudi s PCR testi potrdili štirih okužbe, s hitrimi testi pa nato še 4, ki pa še čakajo na potrditev s PCR testi. Okuženi stanovalci so zaenkrat z blažjimi simptomi in v izolaciji.

Dom je od danes naprej zaprt, ker je bila okužba potrjena na petih od osmih oddelkov, jutri bo znano, ali gre za različico omikron ali delta, nam je povedala vodja Službe zdravstvene nege in oskrbe v domu, Nataša Slejko. „Smo v roku dveh ur vzpostavili rdečo cono in smo tudi stanovalce, ki so bili na hitrem testu pozitivni, dali v rdečo cono, vsakega v svojo sobo, tudi kader, smo od doma poklicali zaposlene, da so se vključili v delovni proces.“

Po informacijah, ki so jih v Domu pridobili s strani NIJZ, je sicer že polovica okužb na Goriškem, na račun različice omikron. Okuženi stanovalci so sicer cepljeni ali so prebolevniki. „Med njimi sta dva, ki sta prebolela in sta enkrat cepljena, med njimi je gospod, ki je trikrat cepljen in gospa, ki je prebolela in je dvakrat cepljena, se pravi, vse možne variante, nekako so zaščiteni in upajmo, da bo tudi ta zaščita pripomogla k temu, da bi šlo za lažji potek obolenja, kar pa se za omikron še ugotavlja, ali cepljenje pomaga ali ne. Mi si vsi želimo, da bi naši stanovalci imeli - če že imajo korono - nek lažji potek, glede na lanske izkušnje.

Od skupno osmih oddelkov, so trije v beli coni, kjer niso potrdili okužb, ostali oddelki so siva cona, polovica oddelka pa je že od lani vzpostavljena rdeča cona, po besedah Slejkove, so jo tudi zato hitro vzpostavili in se organizirali. Nadejajo se, da bodo preprečili nadaljnje širjenje okužbe. Dom Podsabotin medtem ostaja brez okužbe, zato obiski potekajo kot doslej.

Ni pa jasno, kako je prišlo do okužbe, čeprav je trenutna epidemiološka slika, tudi na Goriškem, vse slabša. Včeraj so po podatkih NIJZ potrdili 222 novih okužb v celi regiji, kar je najvišje dnevno število po 12. novembru lani.

Največ, 87 v Novi Gorici, v občini Šempeter – Vrtojba 25, v občini Kobarid 23 ter v sosednji tolminski 19. Tudi v Brdih (18), v renško-vogrinski (16) in v kanalski občini (15) je zaznati porast, brez pa sta bili tokrat občini Vipava in Cerkno.

V Obalno-kraški občini so včeraj potrdili 257 novih primerov, kar je največ od 15. novembra lani, ko so jih potrdili 252, kar 138 novih je na območju koprske občine, v Sežani je 21 novih, v Komnu pa 3.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kaj je pripomoglo k uspešni intervenciji tokratnega požara na Krasu? To sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Prihaja poletna edicija VIP voditeljev! Ta torek, med 11. in 12.!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down