Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Včeraj največ škode v občinah Miren Kostanjevica in Renče-Vogrsko: renški zdravstveni dom kot prestreljen

Materialna škoda je velika, ne samo na pločevini ampak tudi na strešnih kritinah, pove renško-vogrinski župan. Gasilci so bili aktivirani že ob prvem valu sinočnjega neurja, takoj po 21. uri. Poškodovanih je bilo 15 objektov, od tega dva poslovna. Gre za podjetji Okroglica in Goriške opekarne. V slednji se je proizvodnja do sanacije strehe zaustavila. Podatkov o škodi na objektih občanov še nimajo.

"Zabeleženo je ogromno število poškodb avtomobilov, fasad, strešnih oken tudi, ki so počila, tudi strehe je odkrilo na dveh, treh lokacijah. Pri novejših gradnjah je dosti poročil škode na samih fasadah objekta, tudi na zdravstvenem domu v Renčah je, lahko bi rekli, cel objekt, kot da bi ga prestrelili."

Slika, kakšne škode in v kakšnem obsegu so nastale, bo jasnejša v prihodnjih dneh, še dodaja renško-vogrinski župan.

"Vemo, da je velika škoda nastala tudi na kmetijskih pridelkih. Tukaj največji pomislek imamo na naše vinarje in sadjarje. Imamo v občini pet vinarjev in tudi enega velikega sadjarja, Smodin, in želimo si, da vsaj tisti del pridelkov, kolikor so imeli, ker vemo, da so nekateri imeli z mrežami za točo zaščitene, da so tudi obvarovale njihov pridelek. Če bo treba, bomo tudi k njim skočili na pomoč."

Zaenkrat občina nabavlja potrebno opremo za čimprejšnje saniranje streh objektov, kasneje pa se bo aktivirala tudi za črpanje sredstev iz novega intervencijskega zakona zaradi letošnjih poletnih ujm po Sloveniji, ki se ravnokar pripravlja.

O veliki škodi poroča tudi podžupan občine Miren-Kostanjevica Zvonko Ferfolja. Najhuje je bilo v Mirnu in Orehovljah.

"Poljščine so uničene, ene par streh je tudi odkritih. Ena privat hiša in v orehovljah v tem centru iziroma gospodarski coni je tudi eno halo poškodovalo. Poljščine so pa uničene totalno, razen tiso, kar je bilo pod mrežami. Hruške pod mrežami so zdržale, ostalo pa 100 procentov lahko govorimo."

Poškodovanie so tudi fasade in strehe objektov.

"Nimam točnih podatkom, ampak verjetno so vse strehe poškodovane. Tiste, ki so s kritino krite, razen pločevinastih streh recimo, ki zdržijo te udarce te polkilske toče, ki je padala."

Ravno tako ni prizaneslo avtomobilom, ki so točo pričakali parkirani pod milim nebom.

(foto: toča v Mirnu, Petra Jukič Jarc)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down