Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Varovanje kulturne krajine Krasa tudi s pomočjo evropskih projektov

Zemljišča, ki so bila prizadeta v požarih v zadnjih 20. letih in so preteklo poletje ponovno gorela, nimajo več prsti. Zaradi posegov ob gašenju je pokrajina z uničenimi kolovozi in suhimi zidovi ponekod neprepoznavna.

Zato se pripravlja projekt EIP (Evropska inovativna partnerstva), v katerem sodeluje 11 kmetij in 4 strokovni partnerji med njimi, tudi Javni zavod Miren Kras. Več o projektu je povedala direktorica omenjenega zavoda Ariana Durnik: ''Gre za vzpostavitev inovativnega protipožarnega modela celostne revitalizacije kmetij, ki so usmerjene v razvoj vitalnih kmetij, kjer se bo v nadaljevanju tudi pridelovala hrana z upoštevanjem ekoloških principov. Velika pozornost bo namenjena revitalizaciji prsti in biodiverziteti ter ohranjanju kulturne krajine. Kar je pa zelo pomembno - nastal bo protipožarni model, ki ga bodo potem lahko uporabljala tudi druga kmetijstva.''

Model temelji na geomantijski analizi, ki bo pokazala potenciale na območju posameznih kmetij, kjer je za zagotovitev njihove vitalnosti potrebno naravi pomagati z modro-zeleno infrastrukturo, ki zajema tako obnovo biocenoz kot pomoč prsti za hitrejšo revitalizacijo z ekoremediacijskimi metodami: ''Gre za oceno življenjske energije pokrajine. To so posebna znanja, ki so jih v preteklosti zagotovo vključevali, samo če pogledamo, kako so izbirali posebne lokacije, kje bodo cerkve, svetišča itn., in lahko rečem, da danes načrtovalci okolja in prostora tega vidika ne upoštevajo več v takšni meri in zagotovo se zamujajo priložnosti za vzpostavljanje bolj zdravih in prijetnih bivanjskih okolij. Ta geomantija bo zagotovo v prihodnje v večji meri vključena v turistične produkte.''

Bolj kot je kmetija vitalna, lažje se bo spopadla s posledicami požara in hitreje si bo opomogla po požaru. Tako bodo v obravnavo vključeni različni njeni ekosistemi. Pospešeno zaraščanje zaradi opuščanja kmetijskih dejavnosti prinaša degradacijo kulturne krajine in manjšanje odpornosti na širjenje požarov.

Kras je še posebej občutljivo in z različnih vidikov pomembno območje. Poleg tega je destinacija »Miren Kras« med 20 destinacijami v Sloveniji, ki se ponašajo z zlatim znakom Slovenia Green Destination, ki predstavlja trud v smeri zelenega in trajnostnega razvoja.

(Foto: Slovenia Green)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down