Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Zdravstveni dom Nova Gorica prihaja kader iz Srbije ter Bosne in Hercegovine

Povsod po državi in v različnih panogah delodajalci ugotavljajo, da je kadrovski bazen precej izčrpan, zato kadre iščejo tudi v državah nekdanje Jugoslavije. Na ta način si pomagajo tudi v Zdravstvenem domu Nova Gorica, kjer so že oz. še bodo na novo zaposlili nekaj dodatnih zdravnikov iz Bosne in Hercegovine ter Srbije.

Kot pojasnjuje Direktorica Zdravstvenega doma Nova Gorica Petra Kokoravec, so tri zdravnice že zaposlili: in sicer pediatrinjo in dermatologinjo iz Srbije ter specialistko družinske medicine iz BiH. Vse tri so na uvajalnem obdobju.

V omenjeni zdravstveni dom pa prihajajo še 4 zdravniki:

In sicer: trije so kandidati za družinsko medicino, od tega sta dva iz Bosne in Hercegovine in ena iz Srbije.“

Še ena zdravnica iz Srbije pa je kandidatka za specializacijo iz pedopsihiatrije.

Kadrovsko so trenutno sicer stabilni, težave pa se napovedujejo ob upokojitvi nekaterih zdravnikov in takrat tudi naveden nabor kadrov iz tujine ne bo pokril vseh potreb novogoriškega zdravstvenega doma. Zato, dodaja direktorica, načrtujejo iskanje dodatnih kadrov na tržišču republik bivše Jugoslavije v tem in najbrž še v prihodnjih letih.

Seveda si prizadevamo pridobiti kader tudi v domačem bazenu med diplomanti. Najbolj veseli bi bili, če bi jih uspeli tu dobiti. Nekaj interesa je izraženega tudi med njimi, a ne dovolj, da bi pokrilo vse naše potrebe.“

Je slovensko tržišče dovolj zanimivo oziroma konkurenčno za kadre iz omenjenih območij?

Za Bosno in Hercegovino smo zanimivi predvsem zaradi bistveno boljše politične stabilnosti države, in je ,kot sem uspela ugotoviti, to njihov glavni motiv, da se odločajo odhajati od doma v tujino. Nekoliko smo zanimivi tudi še finančno, vendar kar se finančnega vidika tiče, so zagotovo ostale evropske države še bistveno bolj zanimive.“

Zato, dodaja direktorica novogoriškega zdravstvenega doma, so o tem na razgovorih kandidate iz omenjenih držav odkrito spraševali o morebitnih ambicijah po napredovanju v kateri izmed drugih evropskih držav. Večina je navajala, da jim je Slovenija bližja po kulturi in jeziku, nekateri izmed njih pa imajo v Sloveniji že sorodnike in prijatelje.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down