Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Vipavski dolini so koruzo ponekod že zamenjale sončnice

Zaradi vsakoletnih suš, ki prizadenejo kmetovalce v Vipavski dolini, so se nekateri poljedelci začeli prilagajati vremenskim pogojem tudi z zamenjavo nekdaj tradicionalnih poljščin. V spodnjem delu Vipavske doline so tako koruzo na nekaterih poljih zamenjale sončnice, je povedala specialistka za poljedelstvo pri Kmetijsko gozdarski zbornici Nova Gorica Anka Poženel.

Sončnice so zanimiva poljščina predvsem s tega stališča, ker so kar precej odporne na sušo, predvsem to poletno vročino dobro prenašajo oziroma veliko bolje kot sama koruza. Hkrati pa sončnice seveda tudi veliko zelo kakovostnega olja.“

Žal pa pridelanih sončnic ne bodo prodali v Sloveniji.

„Že več let sejejo tisti, ki so v bližini italijanske meje, kjer se dogovorijo s trgovci v Italiji za odkup.„

V letošnjem letu je bilo tako kot lani s sončnicami posejanih približno 20 hektarov polj predvsem v spodnji Vipavski dolini oziroma predvsem v bližini italijanske meje.

To so kmetje, posebej tisti večji, ki imajo tudi mehanizacijo. Vsekakor pa je to enaka strojna linija kot pri koruzi, tako da tukaj ni nobenih potrebnih kakšnih posebnih strojnih prilagoditev. Zato se lahko zelo hitro odločijo tisti, ki sicer sejejo koruzo za zrnje, lahko posejejo tudi sončnice brez problemov.“

Poženelova še pričakuje, da se bo zaradi odpornosti na visoke temperature ter zaradi tega, ker sončnice potrebujejo vlago predvsem v spomladanskim mesecih, ko jo je tudi pri nas dovolj, v prihodnjih letih za sejanje sončnic odločilo še več poljedelcev.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Ne vem, kaj naj z otrokovo jezo in agresijo – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down