Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V VDC Ajdovščina-Vipava obeležujejo 20-letnico enote v Vipavi

Vdc Vipava 20 Let
Foto: Facebook/VDC Ajdovščina - Vipava

Jeseni 2003 so tudi v Vipavi začeli z izvajanjem dejavnosti Varstveno-delovnega centra. Tako so razširili dejavnost zavoda, katerega začetek sega že v leto 1982, ko je pod okriljem takratnega Centra za socialno delo Ajdovščina začela delovati Enota VDC Ajdovščina.

''V tem obdobju se je zamenjalo ogromno uporabnikov. Če smo začeli z 20 uporabniki v Enoti Ajdovščina pred dobrimi 40 leti, danes sama enota v Vipavi vključuje 26 uporabnikov,'' je ob današnjem praznovanju 20-letnice povedala direktorica Ivana Lavrenčič. ''V okviru celotnega zavoda je 72 uporabnikov oz. v okviru storitve vodenja varstva zaposlitev pod posebnimi pogoji, od tega 46 uporabnikov v Enoti Ajdovščina.''

Pred skoraj desetimi leti so začeli tudi z vključevanjem svojih uporabnikov v institucionalno varstvo. Trenutno je vanj vključenih 29 uporabnikov, od tega jih je 23 vključenih v bivalno enoto v 1. nadstropju VDC Vipava in 6 v tamkajšnjo stanovanjsko enoto.

Vdc Vipava Praznovanje 2

''Naša specifika je, da se veliko oz. kar večina uporabnikov vključi k nam iz Ciriusa, sosednjega centra v Vipavi, kjer so lahko do dopolnjenega 27. leta starosti. Nekateri se odločijo, da pridejo k nam že prej, drugi pa se k nam vključijo potem, ko dopolnijo to starost,'' dodaja Lavrenčičeva.

Ob obletnici vipavske enote, ki so jo s krajšo slovesnostjo obeležili danes, je direktorica izpostavila tudi
nekatere težave, s katerimi se srečujejo: ''Že moj predhodnik Roman Velikonja in ostali pred njim so opozarjali na našo prostorsko stisko, ki je čedalje večja tako na programu institucionalnega varstva kot v storitvah vodenja varstva zaposlitev pod posebnimi pogoji. Premalo imamo prostora, ker naša specifika je tudi v tem, da imamo ogromno število uporabnikov z gibalno oviranostjo.''

Več kot polovica vseh uporabnikov je namreč na invalidskih vozičkih. Zanje skupno skrbi 46 zaposlenih. Direktorica je poudarila še, da pri zaposlovanju v dnevnem centru nimajo težav, pomanjkanje strokovno usposobljenih sodelavcev pa je čutiti pri zaposlovanju v institucionalnem varstvu.

Vdc Vipava Praznovanje
Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down