Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V učnem centru Brje tudi nove dejavnosti

V učnem centru Brje so ob dosedanji raznovrstni predelovalni opremi za predelavo sadja zaživela še destilarna žganjekuhe in destilacije zelišč. Dogajanje in opremo so na četrtkovem dnevu odprtih vrat predstavili tudi morebitnim uporabnikom. O projektu je predsednik LAS Vipavska dolina Janez Furlan povedal:

Kotel za pripravo lokalnih vinskih in sadnih destilatov bo služil spodbujanju ohranjanja dediščine in razvoja žganjekuhe na podeželju Vipavske doline. Lokalnim zeliščarjem pa bo v destilarni namenjen kotel za destilacijo zelišč z dvema 150 litrskima košarama, kjer bodo lahko zelišča predelali v tržno zanimive produkte, kot so eterična olja in hidrolati.

Sredstva za sofinanciranje kotla je Občina Ajdovščina pridobila v okviru projekta Odkrivanje podeželske dediščine: avtohtona proizvodnja fermentiranih pijač za lokalno kulturno in okoljsko trajnost, ki ga financirajo Sklad Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma za regionalno sodelovanje. Vrednost nove opreme je okrog 40.000 evrov.

Med novostmi, ki jih bo še ponujal Učni center Brje v letošnjem letu, pa Furlan napoveduje možnost varjenja lastnega piva.

ucni center brje_2
Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down