Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Štanjelu postavili prvo maketo kraja v državi, ki je narejena iz enega kosa kamna

V Štanjelu so se te dni razveselili makete kraja, ki je izdelana iz kraškega apnenca. Kot zagotavljajo sodelujoči v projektu, gre za prvo in doslej edino maketo v državi, ki je v celoti narejena iz enega kosa kamna. Izdelali so jo študentje Višje strokovne šole Sežana, pri projektu sta sodelovala še Občina Komen in Inkubator Sežana.

Pod avtorstvo makete se podpisujeta Špela Šedivy in Anton Marn, slednji pojasnjuje, da so na Visoki strokovni šoli Sežana idejo začeli razvijati že pred covidom:

Po predloženih geodetskih načrtih in posnetkih, so med praktičnim izobraževanjem na Višji strokovni šoli Sežana izdelali maketo iz kartona v merilu 1: 300. To je bila pač njihova naloga, precej obsežna, a uspešno zaključena.“

Sledilo je leto dni zatišja, s projektom s nadaljevali potem, ko so dobili ustrezen kos kamna.

Konec koncev tudi tako velik in zdrav kamen z enega kosa ni tako enostavno dobiti, kljub temu, da je na krasu ogromno kamna, so to velike dimenzije.“

Dokončana maketa meri 130x130 centimetrov in tehta okoli dve toni. Pred kratkim so jo namestili na kamnit podstavek na trg pred grajskim dvoriščem v Štanjelu, narejena je v merilu 1: 300. Maketa bo koristen pripomoček tako za turiste kot za turistične vodnike, obenem pa tudi estetsko dopolnjuje omenjeni prostor. Nastala je ob finančni podpori komenske občine in podpornikov. Projekt, v katerem so poleg naštetih, sodelovali še Nina Prunk, Tina Petrič, Luka Prunk, Jakob Škrbec,Martin Kandido, Žiga Dobrovoljc, Sibila Leskovec in Tomaž Vadjunec, je veljal 12.000 evrov.

Foto: Špela Šedivy

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down