Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V šempetrsko bolnišnico danes na pomoč kader iz postojnske porodnišnice in novogoriškega Zdravstvenega doma

Bolnišnice so tik pred razglasom izrednega stanja, število bolnikov s covid-19 se še vedno vzpenja, zato se danes povečujejo posteljne kapacitete v vseh slovenskih covidnih bolnišnicah. Za šempetrsko to pomeni povečanje na področju intenzivne terapije iz sedanjih 8 na 11, oziroma na maksimalnih 15 sredi tedna. Danes je že prišla na pomoč prva kadrovska okrepitev.

V šempetrski bolnišnici se danes zdravi 47 covidnih bolnikov, od teh jih je 8 na intenzivnem oddelku, kot poudarja strokovna direktorica, Dunja Savnik Winkler, se povprečna starost bolnikov na intenzivni negi niža, najmlajši ima 26 let.

"V intenzivni enoti so še vedno izključno necepljeni pacienti, na navadnem oddelku je medtem 70 odstotkov necepljenih, tukaj je starost nekoliko višja, najmlajši ima 36 let, najstarejši pa tudi čez 90 let, tako da je povprečna starost nekaj manj kot 70 let."

Na povečanje kapacitet so se pripravljali že preko vikenda, najprej so oddelek preselili iz urgentnega centra v staro stavbo, v 3. nadstropje, kjer je že deloval covidni oddelek v drugem in tretjem valu, saj bodo posteljne kapacitete navadnega oddelka v tem tednu povečali do skupno 65 postelj.

"Ta trenutek imamo že zagotovljenih 55 postelj, po preselitvi intenzivnega oddelka, ki se še nahaja v tretjem nadstropju, pa bomo pridobili še 10 dodatnih postelj. Na novem covidnem oddelku, v Urgentnem centru, pa vzpostavljamo intenzivni oddelek, z 12 posteljami, polno opremljenimi z respiratorji."

Težje pa bo zagotoviti ustrezen kader, kot je povedala pomočnica direktorja za zdravstveno nego, Monika Kalin Vodopivec, so do danes zagotavljali lastni kader za potrebe covid dejavnosti, z današnjim dnem so se zgodile prve prerazporeditve v zdravstveni negi, na pomoč je prišlo 5 zaposlenih v zdravstveni negi iz postojnske porodnišnice in dve zaposleni iz Zdravstvenega doma Nova Gorica. V naslednjih dneh pričakujejo še okrepitve iz zdravstvenih domov Tolmin in Ajdovščina. Koliko dodatnega kadra bi potrebovali, je težko napovedati, odgovarja

"Več kot bo okuženih, večja je možnost, da bomo imeli tudi več pacientov. Izhajamo iz izkustvenih normativov, ki jih imamo znotraj ustanove, da delo poteka varno in tudi kakovostno. "

Za pomoč se dogovarjajo tudi s Fakulteto za zdravje Izola, tudi v Šolskem centru Nova Gorica, kjer deluje srednja Zdravstvena šola, pripravljajo načrt, kako bi se dodatno vključevali dijaki glede na potrebe bolnišnice, pogovori tečejo tudi s predstavniki Rdečega križa.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down