Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V šempetrski bolnišnici brezplačni pregled nuhalne svetline

V šempetrski Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca imajo vse nosečnice preko napotnice osebnega ginekologa po novem možnost opraviti brezplačni pregled nuhalne svetline skupaj z dvojnim hormonskim testom.

O čem je govora? Gre za predrojstveni presejalni test, s katerim med 11. in 14. tednom nosečnosti z ultrazvočnim aparatom merimo debelino tekočine na zatilju ploda. Poleg tega se v prvem trimesečju določi tudi število plodov, izmeri se njihovo velikost in srčni utrip ter natančno pregleda organe.

Pri tem v bolnišnici uporabljajo poseben računalniški program, ki izračuna tveganje za najpogostejše kromosomske nepravilnosti pri plodu, kot je denimo Downov sindrom, lahko se ugotovi tudi srčne napake.

Preiskava je smiselna za vse nosečnice, saj je lahko ugotovi od 80% do 90% plodov z nepravilnostmi. Pri povečanem tveganju se nosečnico nato napoti na nadaljnje preiskave. Pregled nuhalne svetline in dvojni hormonski test nista več samoplačniški storitvi, saj sta od 15. aprila brezplačna za vse nosečnice.

Foto: Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

STARTUP STUDIO: Matija Klinkon

Preberi več

Radio Robin na Goriškem teku in hoji za upanje

Preberi več

RADIO ROBIN V ŽIVO NA INCASTRI 2023

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down