Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V prvih mesecih letošnjega leta na Goriškem več turizma kot v istem obdobju lani

V lanskem letu so se prebivalci Slovenije odpravili na več kot 5 milijonov zasebnih potovanj, kar je bilo za 7% več kot v letu prej. Nekaj več kot polovica potovanj je bila opravljena v tujini, največ na Hrvaškem, sledijo Italija, Bosna in Hercegovina ter Avstrija. Pri potovanjih je bil najbolj zaželjeni cilj morska obala, podatki pa kažejo, da je slovensko podeželje še vedno zelo popularna destinacija, lepo obiskani so tudi kraji na Goriškem in Vipavski dolini.

''V turističnih nastanitvenih obratih v goriški statistični regiji je bilo lani približno 557.000 prihodov turistov in več kot 1.345.000 njihovih prenočitev. Obojih, tako potovanj kot prenočitev, je bilo lani več kot v letu 2021 - prihodov za 35%, prenočitev pa za 30%.''

Je pa to povečanje izrazito na račun prihodov in prenočitev tujih gostov, ki jih je bilo občutno več, še doda Zala Jakša s Statističnega urada Republike Slovenije.

''Največ turistov je obiskalo Občino Bovec, in sicer 38% vseh, ki so obiskali goriško statistično regijo,'' navaja Jakša.

So pa na voljo že podatki za prve štiri mesece letošnjega leta. Ti kažejo, da je bilo prihodov turistov v Goriško statistično regijo več kot v enakem obdobju lani. Spet večino turistov predstavljajo tuji obiskovalci, ki so se v postcovidnem obdobju začeli ponovno množično vračati na sončno stran Alp.

''Lansko turistično sezono je zaznamovala vrnitev tujih turistov, s čimer se je razmerje prenočitev med domačimi in tujimi obiskovalci vrnilo v stanje pred epidemijo. V času epidemije je bilo domačih več, tujih manj, sedaj pa je spet tujih turistov več.''

Sicer pa je bilo na splošno med Slovenci v lanskem letu kar četrtino več poslovnih potovanj, prenočitev je bilo prav tako več, za približno 15%, tudi na Goriškem, le da trend kaže, da se povprečna nastanitev na na našem koncu krajša.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Zakaj so alkopopsi lahko težava? Ta ponedeljek, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down