Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V predlogu proračuna MONG tudi nakup električnih avtobusov, a vožnja ne bo več brezplačna

El Bus

Vzhodna vpadnica, stanovanja, nabava električnih avtobusov za mestni promet, dokončanje Poslovno ekonomske cone Kromberk, izgradnja kanalizacija za Gradišče nad Prvačino in posodobitev voznega parka Centra za pomoč na domu – to so bile glavne teme vprašanj novogoriških mestnih svetnikov v prvem branju predloga proračuna za leti 2024 in 2025.

Ključni stebri dvoletnega proračuna so Evropska prestolnica kulture, gospodarstvo in stanovanja, zeleni prehod ter razvoj podeželja, je svetnike seznanil župan Samo Turel in napovedal tudi zadolževanje: v letu 2024 za 6 milijonov – del bo namenjen dokončanju garažne hiše pod prizidkom novogoriškega zdravstvenega doma, del pa za investicijske projekte, povezane z EPK. Zadolžitev v letu 2025 bo znašala slab milijon, in sicer za kritje lastnega deleža investicij v okviru EPK.

Precej svetnikov se je oglasilo z vprašanjem na temo vzhodne vpadnice po Vodovodni cesti. Direktor občinske uprave, Aleš Markočič, je svetnikom podal naslednje pojasnilo:

Vodovodna cesta je sedaj kar zmanjšana v proračunu. Pozanimali smo se pri državi in država, ki bi bil glavni financer te vzhodne vpadnice, ker bi bila državna, namenja sedaj DRSI prioriteto na poplavna območja.“

Občina se namerava prijaviti na razpis Eko sklada za predvidoma 80-odstotno sofinanciranje nakupa električnih avtobusov, ki bi jih v letu 2025 namenili za izvajanje mestnega avtobusnega prevoza. Eleno Zavadlav Ušaj iz SDS je zanimalo, kdo bo nosil stroške vzdrževanja teh avtobusov, če jih bo kupila občina:

Ali te stroške nosi koncesionar ali jih nosi občina? Da ne bi potem avtobusi bili nabavljeni in kasneje bi potem strošek vzdrževanja, ki vemo, da ni majhen, se prenesel na občane in občanke.“

Občinska uprava je pojasnila, da so stroški vzdrževanja električnih avtobusov sicer bistveno manjši ter bi jih sicer kupila občina, a potem oddala v najem koncesionarju in upravljanje ter da brezplačnih prevozov z mestnim prometom po vsej verjetnosti v bodoče ne bo več, o čemer da se dogovarjajo tudi z Občino Šempeter-Vrtojba.

Levica pa, je povedal svetnik Andrej Pelicon, ne bo podprla proračuna:

„Kljub vsemu pa smo v levici razočarani v poglavju stanovanjske politike, kjer razen besed v naslednjih dveh letih ne vidimo konkretnih premikov in poguma pri pripravi in gradnji neprofitnih oziroma najemno dostopnih stanovanj,“

je med drugim poudaril Pelicon. Župan Samo Turel glede stanovanj svetniku odgovarja, da je predvidena gradnja tako neprofitnih kot nizkonejamnih in tržnih stanovanj. Proračuna za obe leti sta bila v prvem branju potrjena.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down