Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V ponedeljek se izteče rok za oddajo napovedi za odmero dohodnine

Ne pozabite, v ponedeljek se izteče rok za oddajo napovedi za odmero dohodnine za preteklo leto 2022.

Finančna uprava Republike Slovenije vsem zavezancem za dohodnino, ne glede na višino prejetega dohodka, najkasneje do 15. junija sestavi in odpremi informativni izračun dohodnine, ki se pošilja navadno po pošti ali pa se odloži elektronsko, če ste izpolnili pristopnico za e-davke.

Pod določenimi pogoji se informativni izračun dohodnine šteje za odločbo o odmeri dohodnine: ''Če zavezanec za dohodnino, ki mu IID ni bil vročen do 15. junija tekočega leta za preteklo leto, mora vložiti napoved za odmero dohodnine sam ne glede na višino prejetega dohodka, razen če prejema dohodke, ki so oproščeni plačila dohodnine,'' pove Dragica Kosmina Kete, finančni kontrolor višji svetovalec v Oddelku za dohodnino in prispevke fizičnih oseb na finančnem uradu Nova Gorica.

Če so zavezanci v dvomu glede tega ali je njihov dohodek obdavčen ali oproščen, se lahko obrnejo na klicni center za fizične osebe in pokličejo na številko 08 200 1001. Pri tem velja izpostaviti še obvestilo za prejemnike družinske oz. vdovske pokojnine, ki niso prejeli informativnega izračuna dohodnine: ''Napovedi jim ni potrebno vlagati v primeru, da prejemajo družinsko oz. vdovško pokojnino, ki jim je bila priznana pred 1. 1. 2000, torej takšna, ki so jo prejeli po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je veljal do 31. 12. 1999, ker je ta oproščena plačila dohodnine.''

Napoved za odmero dohodnine lahko zavezanec odda elektronsko z varnim kvalificiranim digitalnim potrdilom ali brez njega prek portala eDavki ali preko njegove mobilne aplikacije. Druga opcija je, da napoved oddate osebno ali po pošti pri pristojnem finančnem uradu na obrazcu, ki je dostopen na spletni strani finančne uprave ali na finančnem uradu.

Na podlagi vložene napovedi bo zavezancu izdana odločba o odmeri dohodnine. V teh primerih finančna uprava preveri navedbe davčnega zavezanca in na podlagi svojih podatkov in podatkov davčnega zavezanca izda odločbo.

(Foto: ozs.si)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down