Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V parku vile Rafut še potekajo vzdrževalna dela

Poleti se je začela obnova parka v okolici vile Rafut. Investicija je vredna preko 2,5 milijona evrov. Dela v parku, ki velja za pomembno lokalno in nacionalno kulturna dediščina, bodo končana do leta 2025. Z osveženo podobo bo postal dostopen javnosti in eno od zelenih središč čezmejnega mesta.

Katera dela potekajo v parku, pojasnjuje Mitja Pekeč, strokovni sodelavec za investicije na novogoriški mestni občini:

V parku se izvaja vzdrževalna dela. Park se obnavlja v celoti, 55.000 kvadratnih metrov se bo obnovilo. Pravkar se izvajajo dela na temo vzdrževanja drevnin oz. odstranjevanja neustreznih oz. samoraslih drevnin. V projektu je predvidena še izvedba infrastruktur za potrebe parka in urbane opreme, s katero dodajamo vrednost parku oziroma mu podajamo uporabo vrednost.“

Vsa usklajevanja in posegi se odvijajo v povezavi z odgovornim Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, naravovarstveniki in krajinarji, saj gre za dela v zelo pomembnem in zaščitenem območju, ki je zavarovan z Odlokom o razglasitvi Rafutskega parka z vilo za kulturni spomenik lokalnega pomena. Drugi projekt, ki se nanaša na isto območje, je trenutno v fazi prijave na ministrsvu za gospodarski razvoj. S tem projektom bi uredili vstopno točko v park, poleg tega pa še parkirišče in info točko.

Ter v objektu, ki je neposredno ob vili, bi uredili večnamenski prostor z javnimi sanitarijami. Ta večnamenski prostor je pa za namen petzvezdičnih doživetij v parku.“

Glede prenove vile potekajo razgovori med novogoriško mestno občino in ministrsvom za kulturo, kar bomo v nadaljevanju še spremljali. Tako vila kot park Rafut bosta v letu Evropske prestolnice kulture eno od osrednjih prizorišč takratnega dogajanja.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down