Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V okviru Ravnikarjevega leta bi spomeniško zaščitili novogoriške ruske bloke

Letos mineva 30 let od smrti arhitekta Edvarda Ravnikarja in tako novogoriška mestna občina kot država sta se odločili letošnje leto posvetiti temu jubileju. Na občinski ravni se bodo s celoletnim projektom Ravnikarjevo leto v Ravnikarjevem mestu posvetili predvsem njegovi dediščini, ki jo je ustvaril kot snovalec modernistične Nove Gorice, ki naj bi sijala čez državno mejo.

Edvarda Ravnikarja lahko imamo za očeta Nove Gorice, saj je po njegovi idejni urbanistični zasnovi mesto nastalo in se sprva tudi razvijalo,“

pravi Alenka di Battista iz novogoriškega Zavoda za varstvo kulturne dediščine, od koder je prišla tudi pobuda po spomeniški zaščiti tako imenovanih ruskih blokov v Novi Gorici, gre za prvih šest stanovanjskih blokov, ki so v mestu nastali po Ravnikarjevih načrtih.

Tako pobudo smo dobili s strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine, preučili smo jo in že opravili prve informativne pogovore. Ne z vsemi, samo z nekaterimi predstavniki blokov, to je bil prvi korak. To smo jim dali v razmislek, sedaj sledijo naslednji koraki in upam, da bomo s to pobudo tudi uspeli,“ dodaja novogoriški župan Samo Turel.

Široko zastavljen program Ravnikarjevega leta bo v novogoriški mestni občini zajel vse generacije in od laične do strokovne javnosti. Osrednji del obeležitve Ravnikarjevega leta bo razstava, ki bo posvečena prav njemu, mestu Nova Gorica in goriškemu prostoru, postavljena bo na zunanjem razstavišču ob Goriški knjižnici Franceta Bevka. Predsednica Društva primorskih arhitektov Ines Bonutti pristavlja:

Dodatno bomo tudi izvedeli niz arhitekturnih vodenj, ki so v ciklu izobraževalnih aktivnosti vključene v našo zbornico za arhitekturo in prostor in tudi povezana še z ostalimi vodenji po mestih, kjer je Ravnikar pustil svoj pečat.“

Prav tako bo Dan arhitektov, največji arhitekturni dogodek leta, letos prvič potekal v Novi Gorici. Običajno se odvija v Ljubljani oziroma v Mariboru. V okviru Dneva arhitektov bodo podeljena najvišja strokovna priznanja, na priložnostni razstavi Slovenska arhitektura in prostor 2023 pa bodo na ogled postavljeni najboljši projekti preteklega leta.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Ne vem, kaj naj z otrokovo jezo in agresijo – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down