Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Občini Šempeter - Vrtojba po 6 letih čakanja sprejeli kompromis

V Občini Šempeter-Vrtojba bodo podjetniki končno, po 6 letih čakanja, lahko začeli z grajenjem in obnavljanjem. Po dolgotrajnem in utrujajočem ping pongu med županom Milanom Turkom in opozicijo, ki jo sestavljata svetniški skupini SD in Gibanje Svoboda, je bil na včerajšnji seji sprejet Občinski prostorski načrt.

Še vedno pa se problemi glede zbirnega centra, ki je bil glavni krivec za tako dolgo čakanje in celo obstruiranje sej, niso prelevili v rešitev. Kot poudari svetnica Svobode Karmen Gerbec, vsi si želijo sprejetja OPN-ja, a ne v takšni obliki:

Nikakor pa ne moremo pristati na lokacijo zbirnega centra, ki ni le zbirni center, saj se v njem zbirajo tudi mešani komunalni odpadki.“

Do sprejetja OPN-ja zbirni center ni mogel pridobiti gradbenega in uporabnega dovoljenja, na kar je opozicija vedno opozarjala. Drugi problem je lokacija strateškega pomena, saj je po besedah novega vodje svetniške skupine Gibanja Svoboda Mateja Čebrona po strateških načrtih in dokumentih na istem mestu predviden logistični center.

Vsebinskega dialoga res ni bilo mogoče vzpostaviti z nobeno stranjo, sploh pa ne z županom.“

Župan Milan Turk slednje zavrača.

V resnici ne drži. Prostor na tistem območju je namenjen prometni infrastrukturi, to p ani logistika. Preprosto pa je za kakšno večjo logostično dejavnost tam premalo prostora.“

Opozicija je bila kot rečeno v preteklosti zelo proti, na včerajšnji seji so svetniki Svobode ponovno predlagali umik točke o obravnavi OPN-ja, a ker so bili v manjšini, tega niso uspeli doseči. Zato so se pri glasovanju o ustreznosti načrta nekateri vzdržali, drugi pa ponovno nasprotovali. Sedaj sledi pridobitev nujno potrebnega gradbenega in uporabnega dovoljenja, a v Svobodi in SD-ju so že napovedali predloge za spremembo ustreznosti zbirnega centra na mejnem prehodu v Vrtojbi.

Čim prej naj jih predstavijo, jaz sem si želel, da bi to doslej že naredili. Če je mogoče, bomo rade volje tudi njihove predloge poskušali upoštevati.“

Zaključi Turk in poudarja, da obstajajo možnosti, da se najdejo ustrezne nadomestne lokacije, da bi se vendarle uresničilo želje opozicije o umiku zbirnega s trenutnega mesta. Za to pa je sedaj zadolžena novoustanovljena komisija.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down