Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Občini Renče-Vogrsko si želijo dvorec Vogrsko nameniti javnim vsebinam

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je začela sodna obravnava v tožbi Občine Renče-Vogrsko zoper družbo Dvorec Vogrsko, katere lastnik je njen nekdanji župan Aleš Bucik. Prepričani so, da družba ne izpolnjuje obveznosti, ki izhajajo iz pogodbe o najemu iz leta 1993, zato bi radi prekinili sicer 99-letno pogodbo in od Bucika izterjali denar za najemnine.

Četudi je dvorec v stoodstotni lasti občine, po navedbah župana Tarika Žigona ne služi javnemu interesu. „Hočemo, da dvorec zaživi v osnovi, kot je bil tudi v pogodbi napisan in potem s tem aneksom je bila izvzeta ta pravica. Hočemo korak naprej, da danes bi prišla tožena stranka reči: 'Ja. Mi bomo izvajali te in te dejavnosti na tak in tak način.' Krajevna skupnost v skladu s pogodbo ima te pravice v tem in tem roku. Mogoče letni koledar. Mogoče, da se spet odpre restavracija. Sobe, ki so gor, da je hotelska dejavnost, ki je itak primanjkljaj. Turistična točka, da se postavi. Karkoli da objekt spet ponovno zaživi v nekem javnem interesu.

Aleš Bucik je povedal, da poskus poravnave ni bil uspešen, se pa je še vedno pripravljen pogovarjati. Za najem dvorca se je potegoval na javnem razpisu takrat še skupne Mestne občine Nova Gorica in bil izbran med več prijavljenimi kandidati. Dvorec Vogrsko je obnovil in v njem opravlja dejavnost, s katero je kandidiral na razpisu. „To sem prevzel za izvajanje konjeniške dejavnosti in konjeniškega turizma. To je v moji prijavi pod številko ena. V pogodbi so potem napisali to kot številko tri. Sem se prijavil, bila je prevzeta moja ponudba in v moji ponudbi je bila pod številka ena konjeništvo. Tisto izvajamo še danes.

Poleg ničnosti najemne pogodbe občina od družbe zahteva tudi izpraznitev in vračilo nepremičnine ter plačilo uporabnine v višini dobrih 2,6 milijona evrov.

Glavna obravnava se bo začela 30. maja, ko naj bi na sodišče povabili tudi prve priče.

(foto: slovenia-guide.si)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down