Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V novogoriškem Xcentru trinajsta izvedba simpozija Škrabčevi dnevi

Skrabcevi Dnevi 2023

Danes se je v Xcentru Nova Gorica začela že trinajsta izvedba jezikoslovnega simpozija Škrabčevi dnevi. Zvrstilo se bo 15 predavanj, ki bodo v okviru različnih jezikoslovnih teorij in pristopov obravnavala pojave iz različnih jezikov in z različnih ravni jezika. Sodelujoči, med njimi so tako dolgoletni raziskovalci kot študentje, prihajajo z akademskih ustanov tako v Sloveniji kot tujini.

''Med predavatelji so tudi Neslovenci, jezik simpozija je pa slovenščina. Torej, vsi ki so tukaj, bodo govorili slovensko oz. predavanja so vsa v slovenščini,'' je uvodoma razkril Franc Marušič s Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici, pod okriljem katere simpozij tudi poteka - v sodelovanju z Inštitutom za slovenski jezik Frana Ramovša in Raziskovalne postaje Nova Gorica Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Škrabčevi dnevi so, po njegovih besedah, popularni tudi med obiskovalci: ''Vsakič, ko jih organiziramo, zapolnimo dan s prispevki. Če bi jih imeli še več, bi bil izbor malce težji, morali bi jih izbirati in bi posledično lahko stvar postala bolj prestižna, kvalitetnejša, lahko pa bi ljudi tudi odvrnilo in jih potem ne bi več pošiljali, ker bi obstajala nevarnost, da ne bi prišel not. Zaradi tega nam to še kar ustreza. Z izjemo dveh, za katera ni bilo očitno, da spada v okvire jezikoslovja, smo sprejeli vse prispevke, saj so tudi bili vsi na kvalitetni ravni.''

Kot običajno bo simpoziju sledila tudi izdaja prosto dostopnega zbornika prispevkov pri založbi Univerze v Novi Gorici.

Naslednji Škrabčevi dnevi se bodo v Novi Gorici zgodili leta 2025, torej v letu, ko bo somestje Nove Gorice in Gorice postalo čezmejna evropska prestolnica kulture.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down