Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V novogoriškem Centru tudi že 8-letnica, zasvojena s TikTokom

Smo v mesecu, posvečenem ozaveščanju o zasvojenosti in njenem preprečevanju, danes obeležujemo tudi svetovni dan boja proti odvisnosti. Na območju Goriške regije deluje Center za zdravljenje odvisnosti pod okriljem Zdravstvenega doma Nova Gorica.

Kot opažajo, število obravnavanih primerov letos ostaja podobno kot v letu prej, obravnavali so nekaj manj kot 500 pacientov, od teh večina z območja Severne Primorske, in nekaj več kot 80 iz ostale Slovenije. Je pa epidemija je vplivala tudi na delovanje centra, je dejal terapevt Miha Kramli, vodja Centra

Telefonsko svetovanje se je zaradi covida okrepilo, zabeležili so skoraj 700 tovrstnih svetovanj, vendar, poudarja Kramli, so tu beležili le klice svojih pacientov, vseh telefonskih svetovanj so opravili preko 3000. Na področju kemičnih zasvojenosti skrbi predvsem porast sintetičnih drog med mladostniki

V porastu pa je tudi uživanje marihuane med mladimi. Novogoriški center za zdravljenje odvisnosti sicer ostaja edini center v javnem zdravstvu, ki tudi zdravi tudi nekemične zasvojenosti. "Tako kot že vrsto let, tudi letos beležimo porast nekemične zasvojenosti, predvsem pri mladoletnih. Gre predvsem za nekontrolirano, pretirano rabo nove tehnologije." Najmlajša pacientka, ki jo je s tega področja obravnavali - šlo je za pretirano rabe aplikacije TikTok - je stara 8 let.

Tak predmet bi namreč v osnovni in srednji šoli zelo potrebovali, meni, saj bomo od nove tehnologije namreč vse bolj odvisni, naredimo pa vse, da z njo ne bomo zasvojeni, še poudarja.

(Naslovna foto: https://topclassactions.com/)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down