Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Novo Gorico se vrača Frnaža

Maketa Frnaze

V Novo Gorico se vrača Frnaža, stavba, ki je imela pomembno vlogo pri nastanku mesta. Kot lesena maketa bo skupaj s tipno sliko Srečanje, maketo Nove Gorice iz lego kock in repliko spomenika Edvardu Rusjanu bogatila taktilno galerijo, ki nastaja v sklopu programa Evropske prestolnice kulture.

''Gre za maketo 1:100 in prikaz tega, kako je nekoč izgledala glavnina nekdanje opekarne, ki je delovala med obema vojnama in ki je po začetku gradnje Nove Gorice predstavljala pribežališče in mesto v malem za vse tiste, ki so gradili Novo Gorico,'' je povedal David Kožuh, kustos pedagog v Goriškem muzeju.

Tam so se povezali s Strojno, prometno in lesarsko šolo novogoriškega Šolskega centra, kjer so dijaki 3. letnika, smer mizar, pod mentorstvom Marka Peršiča in Evgena Markovčiča maketo tudi izdelali: ''Cel proces je zajemal kar veliko dela. Opravljali smo od ročnih do CMC dela in struženja, tako da je zajemal res cel spekter, tudi dela v delavnici. Celoten projekt je zahteval več kot 100 ur,'' je dejal Peršič.

Ker so želeli, da Frnažo občutijo tudi slepi in slabovidni, je maketa namenjena tudi njim. Predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica Igor Miljavec je izpostavil: ''Že več let Novo Gorico prilagajamo za vse invalide, se pravi da postaja dostopna, konec koncev je to tudi del kulture in muzejskega dela, da v njem lahko tudi slepi in slabovidni otipajo ter si predstavljajo, kakšne so bile realne stavbe v preteklosti.''

Frnaža je veljala za edino večjo stavbo, ki je sredi polj med Grčno in Solkanom nudila streho nad glavo številnim graditeljem nastajajočega mesta. Bila je tudi prvo trgovsko, kulturno in družabno stičišče, katerega osrednji del se je raztezal 125 metrov ob Erjavčevi ulici, dimnik pa je bil z več kot 50 metri takrat najvišji na Goriškem. Od Frnaže je ostala le še upravna stavba, v kateri se danes nahajata Krajevna skupnost Nova Gorica in Galerija.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down