Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško

V Novo Gorico prihaja deset milijonov za EPK

V novogoriški mestni hiši sta danes ministrica za kulturo, Asta Vrečko, in novogoriški župan Klemen Miklavič podpisala 10 milijonov evrov vredno pogodbo o sofinanciranju projekta Evropske prestolnice kulture 2025, kar prinaša stabilnost za delovanje Zavoda GO! 2025 in zagotovilo, da za projektom stoji država.

Ministrica Asta Vrečko:

Mi smo se zavezali, da bomo projektu EPK namenili ustrezno pozornost, zato smo tudi nemudoma sprožili vse postopke, ki doslej na ministrstvu za kulturo doslej še niso bili sproženi za vključitev Evrops ke prestolnice kulture v ustrezne vladne dokumente, torej v načrt razvojnih programov in ga tudi razglasili za nacionalni projekt.“

Ministrica je še dodala, da je EPK eden izmed izjemno pomembnih državnih projektov v naslednjih letih in da gre za širši projekt, ki ni zgolj vezan le na kulturno sfero. Obenem pa je poudarila tudi, da je velika prednost EPK povezava s sosednjo Gorico.

Deset milijonov evrov bo namenjenih predvsem za izvedbo programa EPK, pojasnjuje Gorazd Božič, v. d. direktorja zavoda GO! 2025:

Ta denar bo namenjen za izvedbo programov in projektov, ki so v tem trenutku zapisani v prijavni knjigi številka 2, Go Borderless!, in že potekajo, večina pa se jih bo sedaj začela razvijati, ker, normalno, kulturni ustvarjalci niso želeli podpisovati pogodb ne vedoč, ali bodo ta denar dobili ali ne.“

Zavod torej sedaj zaključuje podpise pogodb z nosilci 21 projektov od skupno 58, kolikor jih vsebuje prijavna knjiga, na podlagi prejetega denarja bodo septembra že začeli z izvedbami, ki bodo vidne na terenu.

Ob obisku v Novi Gorici so bili ministrici predstavljeni tudi drugi projekti s področja kulture, je povedal župan Klemen Miklavič:

Predstavili smo investicije v kulturno infrastrukturo oziroma projekte, ki bodo ponujali prizorišča za izvedbo programa EPK, poleg cele vrste manjših, smo predstavili dva ključna: to sta Vila Rafut, ki potrebuje sofinanciranje, in Grad Rihemberk.“

Ministrici so ob obisku Nove Gorice predstavili tudi dolgoročni učinek Evropske prestolnice kulture na Goriškem in v regiji ter pobudo, da bi SNG Nova Gorica razširil program tudi na sodobni ples.

Deli z drugimi:
Aktualno

5 dobrih novic iz domačih krajev... ta petek po 11ih

Preberi več

Dan tehnične kulture in Radio Robin V ŽIVO

Preberi več

NAGRADNA IGRA: ABONMA ZA OTROKE

Preberi več

Volitve predsednika RS 2022 in LOKALNE VOLITVE 2022 - pravila oglaševanja

Preberi več
Ne zamudi
Podkasti Radia Robin
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down