Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Novo Gorico prihaja deset milijonov za EPK

V novogoriški mestni hiši sta danes ministrica za kulturo, Asta Vrečko, in novogoriški župan Klemen Miklavič podpisala 10 milijonov evrov vredno pogodbo o sofinanciranju projekta Evropske prestolnice kulture 2025, kar prinaša stabilnost za delovanje Zavoda GO! 2025 in zagotovilo, da za projektom stoji država.

Ministrica Asta Vrečko:

Mi smo se zavezali, da bomo projektu EPK namenili ustrezno pozornost, zato smo tudi nemudoma sprožili vse postopke, ki doslej na ministrstvu za kulturo doslej še niso bili sproženi za vključitev Evrops ke prestolnice kulture v ustrezne vladne dokumente, torej v načrt razvojnih programov in ga tudi razglasili za nacionalni projekt.“

Ministrica je še dodala, da je EPK eden izmed izjemno pomembnih državnih projektov v naslednjih letih in da gre za širši projekt, ki ni zgolj vezan le na kulturno sfero. Obenem pa je poudarila tudi, da je velika prednost EPK povezava s sosednjo Gorico.

Deset milijonov evrov bo namenjenih predvsem za izvedbo programa EPK, pojasnjuje Gorazd Božič, v. d. direktorja zavoda GO! 2025:

Ta denar bo namenjen za izvedbo programov in projektov, ki so v tem trenutku zapisani v prijavni knjigi številka 2, Go Borderless!, in že potekajo, večina pa se jih bo sedaj začela razvijati, ker, normalno, kulturni ustvarjalci niso želeli podpisovati pogodb ne vedoč, ali bodo ta denar dobili ali ne.“

Zavod torej sedaj zaključuje podpise pogodb z nosilci 21 projektov od skupno 58, kolikor jih vsebuje prijavna knjiga, na podlagi prejetega denarja bodo septembra že začeli z izvedbami, ki bodo vidne na terenu.

Ob obisku v Novi Gorici so bili ministrici predstavljeni tudi drugi projekti s področja kulture, je povedal župan Klemen Miklavič:

Predstavili smo investicije v kulturno infrastrukturo oziroma projekte, ki bodo ponujali prizorišča za izvedbo programa EPK, poleg cele vrste manjših, smo predstavili dva ključna: to sta Vila Rafut, ki potrebuje sofinanciranje, in Grad Rihemberk.“

Ministrici so ob obisku Nove Gorice predstavili tudi dolgoročni učinek Evropske prestolnice kulture na Goriškem in v regiji ter pobudo, da bi SNG Nova Gorica razširil program tudi na sodobni ples.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down