Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Novi Gorici v nastajanju čezmejni distrikt EPK

V prihodnjem letu se na območju novogoriške občine odpirajo številna gradbišča, napoveduje župan Klemen Miklavič, ki je opozoril tudi na velik pomen Evropske prestolnice kulture. Projekt je spodbudil tudi urbanistični razvoj, na območju Trga Evrope in železniške postaje, nastaja takoimenovani EPK distrikt.

Po napovedih župana, je vlada že razpisala javno naročilo, s katerim bodo izbrali projektanta in izvajalca za investicije na tem območju, vključno s promenado, ki bo povezala center Nove Gorice s Trgom Evrope. S kolegom iz šempetrsko-vrtojbenske občine, Milanom Turkom, bo Miklavič podpisal tudi posebno soglasje s predstavniki direkcije za infrastrukturo za vrsto večjih investicij na območju železniških tirov. "Gre za soglasje, da država investira v to območje, če pogledamo tire, perone v Novi Gorici, je zelo jasno, da so to zastareli peroni, so tudi v neskladju s predpisi, torej, modernizacija železniške postaje je v vsakem primeru nujna, zdaj imamo pač to sreča, da se to pokriva z našo ambicijo znotraj EPK-ja."

Območje je na meji in je priložnost za čezmejni distrikt. "Poimenovali smo ga EPK distrikt, začeli bomo s Trgom Evrope, z Epic centrom, s prenovo prostorov železniške postaje, s premostitvijo, se pravi s pasarelo čez tire, z zmanjševanjem števila tirov, s širitvijo peronov, skratka, to so prvi koraki, potem pa računamo, da se bo v naslednjih desetletjih to območje razširjalo, dograjevalo..."

Saj je vlada do leta 2030 uvrstila med prioritete tudi Bohinjsko progo, postaja v Novi Gorici pa je ključen del, še meni novogoriški župan in poudarja pomen železnice v prihodnosti. Tudi na območju šempetrsko-vrtojbenske občine je v načrtu kar nekaj novosti, že prihodnje leto bo stekla prestavitev postajališča v Šempetru v bližino tamkajšnje bolnišnice, predvidena je gradnja železniškega loka, ki bi Novo Gorico razbremenila železniškega tovornega prometa. Na železniški postaji Vrtojba pa je ob tem predvidena gradnja novega perona s postajališčem za potnike.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down