Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Novi Gorici predstavili inovativne rešitve za zeleni prehod in trajnostno prihodnost severnoprimorske regije

Foto Prispevki (14)
Foto: kraji.eu

Regijska razvojna agencija Severne Primorske je skupaj s Centrom zelenih tehnologij in Mestno občino Nova Gorica danes v Xcentru organizirala zaključni dogodek projekta LODGE, v okviru katerega so lokalnim deležnikom poskušali približati inovativne rešitve za zeleni prehod in trajnostno prihodnost.

''O tem se veliko govori in piše, tudi veliko denarja bo namenjenega temu, tako da smo v tem projektu poskušali dobit čim več informacij tudi s tistih strani, ki so to že obdelali v svojih državah in prenesti nekaj dobrih izkušenj tudi v Slovenijo,'' je povedal direktor omenjene agencije Črtomir Špacapan.

Ključna naloga projekta je okrepiti trajnostne prakse na lokalni ravni ter spodbujati občine in mala ter srednja podjetja k uresničevanju koncepta zelenega prehoda. Trajnostni razvoj je ključnega pomena za boljše okolje, gospodarstvo in trajnostno rast severnoprimorske regije: ''Vemo, da so podjetja tista, ki lahko veliko prispevajo k temu, da se zmanjša prisotnost ogljikovega dioksida (CO2), da preidemo na bolj zeleno obliko delovanja in življenja. To je pomembno, če nočemo več takšnih vremenskih razmer, kot jih čutimo danes zaradi povišanja povprečnih temperatur po svetu, in najti neko ravnotežje v okolju, kjer bi lahko tako industrija kot naše življenje bili povezani z naravo in bi jo čim manj onesnaževali, saj nam to tudi vrača.''

Gostje iz tujine so poleg praks predstavili tudi veliko skladov, iz katerih je možno črpati sredstva: ''Na evropski ravni je temu namenjenega veliko denarja, govorimo o milijonih in ne o drobižu. Radi bi se vključili v čim več projektov, kjer bi skozi izkušnje ne samo svetovali podjetjem in posameznikom, ampak tudi zagotovili čim več denarja za ta zeleni prehod. Nekaj projektov je že bilo izvedenih, tudi v preteklosti, mislim pa, da jih bo v bodočnosti še več,'' zaključi Špacapan.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down