Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Novi Gorici na račun zaključevanja večjih investicij rekorden občinski proračun

Proračun novogoriške mestne občine, ki so prejšnji teden potrdili svetniki, je s prihodkovne strani rekorden. Na tej postavki je namreč kar dobrih 63 milijonov evrov, predvsem na račun zaključevanja cikla sofinanciranja nekaterih večjih investicij. Odhodki pa so planirani v višini skoraj 66 milijonov.

V občinski upravi so pripravili t. i. tehnični proračun, to pa zato, da se občina izogne financiranju po dvanajstinah in zaradi tega, da lahko objavi razpise, na katera društva in javni zavodi že nestrpno čakajo. V ta namen so v četrtek tudi združili prvo in drugo branje proračuna in oboje soglasno potrdili.

Hkrati pa smo se dogovorili, da bomo k sodelovanju pri pripravi rebalansa proračuna, ta bo pa tisti, v katerega bomo umestili res tiste ključne razvojne projekte, povabili vse svetniške skupine in stranke, da res izluščimo tisto, kar bo razvojno in to čim bolj soglasno umestimo v rebalans proračuna, ki ga načrtujemo sprejeti do poletja,“

napoveduje novogoriški župan Samo Turel.

Župan poudarja, da bo rebalans pripravljen tudi v dialogu s krajevnimi skupnostmi, ki morajo svoje proračunske prioritete in predloge za umestitev investicij v načrt razvojnih programov, mestni občini sporočiti do 20. februarja.

Med večjimi investicijami je zagotovo investicija v zdravstveni dom, kar predstavlja več kot 9,5 mio v letošnjem letu, potem revitalizacija OŠ Milojke Štrukelj – več kot 2 milijona, kolesarsko omrežje 1,8 mio, zaključuje se poslovno-ekonomska cona, ki je bila že financirana že v lanskem letu, tako da je tu še milijon, nato GOkolo,“

pomembnejše investicije iz letošnjega proračuna našteje Marko Mikulin, direktor novogoriške občinske uprave. Poleg omenjenih se v letošnjem letu odpira še nov projekt aglomeracija Kromberk, v tem primeru se bo na več kot desetih objektih saniralo komunalno infrastrukturo, zaključuje se obnova rafutskega parka, za kar bo iz v letošnjega proračuna namenjenih še pol milijona evrov, v načrtu je še obnova postajališč mestnega potniškega prometa, ki bo veljala nekaj več kot dva milijona evrov.

Tako da znesek skupno za investicije je v višini 32 milijona evrov.“

Za izvedbo lastnega deleža pri investicijah se mestna občina namerava zadolžiti za 4.3 milijona evrov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down