Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Novi Gorici mestni svet ponovno o nakupu nekdanje industrije apna v Solkanu

Na izredni seji se bo danes popoldan znova sestal novogoriški mestni svet. Svetniki bodo na mizi znova imeli nakup kompleksa nekdanje proizvodnje apna in apnenih izdelkov v Solkanu ter predlog odloka o rebalansu občinskega proračuna. Obe točki sta bili namreč že na dnevnem redu izredne seje, ki se je odvijala minuli četrtek, a se je zaključila že pri nesprejetju dnevnega reda. Večina svetnikov se je namreč glasovanja vzdržala.

Spomnimo, da namerava novogoriška mestna občina za 1,3 milijona evrov kupiti kompleks v Solkanu v lasti družbe SIA SAL, v primeru potrditve na mestnem svetu pa začeti z urejanjem Občinskega podrobnega prostorskega načrta za širše degradirano območje v Solkanu.

Kaj bi nakup prinesel, pojasnjuje župan Klemen Miklavič:

Predvsem širitev solkanske gospodarske cone, ki je že sedaj napolnjena z zelo uspešnimi visokotehnološkimi podjetji, ki nastopajo na tujih trgih in imajo tudi veliko razvojno perspektivo. Je pa nakup tega območja pomemben še z dveh drugih vidikov: rešujemo degradiranost tega dela Solkana, vračamo mu tisto vlogo, ki jo ima v naši občini – starega tisočletnega mesta in zagotavljamo dostop do tirov, kjer je predviden še en potniški peron.“

V primeru, da bo nakup na tokratni izredni seji potrjen, je treba investicijo vključiti v rebalans občinskega proračuna, zato je tudi ta točka znova uvrščena na dnevni red. Mateja Mislej, vodja finančno-računovodske službe:

„„Zaradi nakupa zemljišča za širitev solkanske poslovne cone smo pripravili predlog rebalansa proračuna, s tem da odpiramo novo postavko v višini 1.325.000, hkrati smo pa dodali sredstva le na postavkah, kjer je to nujno potrebno.“

Na občini sicer nameravajo na račun tega nakupa razširiti območje obstoječe solkanske obrtne cone. Zemljišče bi, pojasnjujejo na občini, nudilo tudi možnost vzpostavitve primestnega železniškega prometa z navezavo na obstoječo železnico. Po županovih besedah je lastnica zemljišča, družba SIA SAL tudi ponudila, da na zemljišču na lastne stroške poruši dotrajane objekte.

Med vzdržanimi na zadnji izredni seji je bila tudi svetniška skupina Povezani, njeni člani so opozorili, da niso prejeli nobene cenitve glede vrednosti nepremičnine, skeptični so bili tudi glede ocenjenega stroška čiščenja zemljišča.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Maša Klavora in Mihael Uršič

Preberi več

Stoletni park ob vili Rafut s sodobnimi elementi - v ponedeljek med 11. in 12. uro

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down