Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Novi Gorici in Ajdovščini ni velikega pomanjkanja zdravnikov, skrbi ostajajo za prihodnost

Pomanjkanje zdravnikov in ostalega medicinskega osebja, celodnevno čakanje na urgencah in dolge čakalne vrste za obravnavo pri specialistu so vselej pereča tema, ko je govora o slovenskem zdravstvu.

V novogoriškem zdravstvenem domu, kjer so prejšnji teden položili temeljni kamen kot začetek gradnje dolgo let želenega in načrtovanega prizidka, tovrstnih težav ne beležijo, sporoča direktorica Petra Kokoravec.

''Trenutno stanje v Novi Gorici je relativno stabilno. Takih težav, kot jih imajo drugod po Sloveniji, jih pri nas ni. Imamo še 2 zdravnici, ki opredeljujeta paciente. Kar se tiče vseh ostalih naših ambulant, naša dejavnost normalno teče. Celo popolnoma pokrivamo eno daljšo odsotnost zaradi koriščenja porodniškega dopusta in jo nadomeščamo s stalno zdravnico.''

Ima pa novogoriški Zdravstveni dom vendarle eno skupno točko z ostalimi zdravstvenimi ustanovami širom Slovenije, to je strah, kaj bo v prihodnosti.

''V roku petih let bo pri nas 12 zdravnikov izpolnjevalo pogoje za upokojitev, za kar si prizadevamo, da bi v trenutku nastale situacije imeli dovolj kadra. Trenutno imamo 3 specializante družinske medicine, kar ni dovolj, da bi v prihodnosti pokrilo te odsotnosti, vendar smo zelo aktivno pristopili k iskanju kadrov iz tujine v želji, da premostimo in mirno izpeljemo menjavo generacij.''

Najbolj kritična situacija se obeta v družinski medicini, pediatriji in ginekologiji. Podobno velja tudi za Zdravstveni dom Ajdovščina, kjer po besedah direktorja Egona Stoparja zaenkrat prav tako še ne čutijo pretresov. V zadnjih treh letih je odšla zgolj ena zdravnica, zaposlili pa so kar 9 specializantov in dva nova zdravnika.

''Lani nam je uspelo zaposliti 3 zdravnike iz tujine, v tem trenutku potekajo postopki še za enega, v pogovorih smo še z dodatnima dvema. Iskanje zdravnikov v Sloveniji je zahtevno, saj se mladi zelo težko odločajo za delo v primariju, sepravi za družinsko medicino in pediatrijo.''

Zaradi navedenega razloga je kot zelo pomembno rešitev predlagal, da je treba mlade čim bolj navdihniti za delo v zdravstvu.

(Foto: Goriški portal)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Martina Alma in Milena Peterc

Preberi več

Novogoriški SNG praznuje kar 2 jubileja

Preberi več

RADIO ROBIN na Festivalu goriške obrti in podjetništva 2024

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down