Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Novi Gorici Dan tehnične kulture

V novogoriškem Xcentru bo jutri potekal dan tehnične kulture, na katerem se bodo predstavila goriška društva in različne organizacije za formalno in neformalno izobraževanje s področja tehnike. Ob tej priložnosti se bodo v Novi Gorici mudili tudi podjetniki iz nemškega mesta Chemnitz, ki se bodo predstavili z zabavnimi praktičnimi prikazi tehničnih procesov obrti in industrij. Tudi mesto Chemnitz bo leta 2025, tako kot Nova Gorica, nosilo naziv Evropska prestolnica kulture.

Dogodek je namenjen zlasti mladim, pa tudi vsem ostalim, ki jih zanima tehnična kultura, pojasnjuje Mojca Stubelj Ars, vodja Xcentra:

Želeli pa bi prikazati to, da lahko je tehnika ali pa neke svari, ki so nekoč veljale za bavbav, zelo zabavne, enostavne in preproste, če razumeš logiko, predvsem pa, da lahko vsak od nas postane tudi izobražen ali pa spreten v uporabi tehnike. In zato delamo na dvigu tehnične kulture.“

Kaj torej obiskovalce čaka na Dnevu tehnične kulture?

Tri različna podjetja se bodo predstavila z izkustvenim učenjem, ki je predvsem namenjeno otrokom druge in tretje triade osnovne šole ter dijakom, kjer bodo na praktičnih primerih iz gospodarstva in sami s svojimi rokami lahko ustvarjali oz soustvarjali produkte.“

Med zanimivostmi Dneva tehnične kulture Mojca Stubelj Ars izpostavlja še Xmobil oziroma umetiško raziskovalno avtomobilsko prikolico, ter umetniški kolektiv BridA, učno izdelovalni laboratorij in e-hišo.

Med sodelujočimi bodo tudi številna društva s področja tehnične kulture, od ljubiteljev letalstva, potapljanja, astronomije, modelarstva do radioamaterjev. Črtomir Pavlin, predsednik Aerokluba »Edvard Rusjan« Nova Gorica dodaja:

»Tovrstne prireditve so pomembne zato, da se občani seznanijo z dejavnostmi, ki se odvijajo na njihovem območju, da mogoče dobijo tudi idejo, ali je katero primerno tudi zanje, gre namreč za velik spekter športno-tehničnih društev.“

Tudi društva si, tako kot organizatorji Dnevov tehnične kulture, želijo slednjo približati predvsem mladim. Zaradi neugodne vremenske napovedi je dogajanje, ki je bilo predvideno na Bevkovem trgu in na ploščadi Edvarda Rusjana, trenutno še pod vprašajem, dokončna odločitev glede izvedbe dela dogajanja na prostem bo sprejeta danes.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Martina Alma in Milena Peterc

Preberi več

Novogoriški SNG praznuje kar 2 jubileja

Preberi več

RADIO ROBIN na Festivalu goriške obrti in podjetništva 2024

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down