Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V nastajanju nova civilna iniciativa, tokrat v Tolminu

Foto Prispevki (17)
Foto: Občina Tolmin

V Tolminu je v nastajanju civilna iniciativa Dijaška ulica. Na tiskovni konferenci so predstavili glavno problematiko, to naj bi bila občinska rešitev prometnega režima Dijaške ulice, ki bo z enosmernim prometom postala vpadnica na obvoznico.

''Na ta način bo obremenitev 24 ur na dan ozke mestne ulice in s tem obvoznica ni dosegla svojega namena. Zgrajena je zato, da bi razbremenila mestno jedro, tukaj pa promet prelaga s stare magistralne ceste na mestno ulico. Druga težava je, da po tej ozki Dijaški ulici vsak dan vozijo avtobusi, gre za 15 ali celo več avtobusov. Tudi to smo želeli, da bi se ob izgradnji obvoznice umaknilo na obrobje,'' je srž problema predstavil Andrej Vidmar. Moti jih tudi to, da občina ni prej pripravila soočenja mnenj s stroko in tamkaj stanujočimi.

Občina je v izjavi za medije pojasnila, da je pri načrtovanju nove prometne ureditve sledila interesom širše javnosti in da bo omogočila varno odvijanje prometa, s tem pa v ospredje postavila pešce in kolesarje. S tem naj bi bili seznanjeni tudi člani tekočega mandata KS Tolmin, v zapisniku pa piše, da so po daljši razpravi prisotni soglašali s predstavljenim. Občina je opozorila tudi na dogovor, ki prepoveduje promet po delu Dijaške ulice za tovornjake in avtobuse.

Vidmar pri tem meni, da je občina ubrala lažjo pot in se namesto s krajani pogovarjala z drugimi deležniki, kot so denimo šola in športna društva, pri tem pa spregledala druge probleme v mestu: ''Upamo, da bo občina odprla širšo razpravo, kjer se bo gledalo tudi na prometne tokove v mestu in da se bo poiskalo kakšno razumno rešitev. Drugega ne preostane, kot da občina postane partner ali da mi kot civilna iniciativa in stanovalci postanemo partner občini ter skupaj poiščemo rešitve.''

Zadnja verzija idejne rešitve bo v novembru predstavljena na sejah Odbora za gospodarstvo, javne službe in promet ter Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Tolmin, skupaj s KS Tolmin pa občina v decembru načrtuje predstavitev vseh aktualnih projektov v mestu za širšo javnost, pri čemer bo eden od teh zagotovo tudi sprememba prometne ureditve na Dijaški ulici.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down