Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Kanalu se je iskrilo že prvič

Svet občine Kanal v novi sestavi se je prvič sešel kakor hitro mogoče.

Kot je razložil predsednik občinske volilne komisije Dejan Valentinčič, je bil to tudi plod konstruktivnega dogovora: "Zakon določa, da župan skliče prvo, konstitutivno sejo, in sklic ne sme biti kasneje, kot 10 dni po drugem krogu volitev. Ampak sklic še ne pomeni, da se potem občinska seja tudi izvede. Tukaj pa je prišlo do dogovora med dosedanjo županjo in novim županom, da se sejo skliče danes, oba sta se pritožbi odpovedala, za občinske mandate pa seveda ni bilo več možne pritožbe, ker je ta rok že potekel.”

Predsednik je pred zbranimi podal podrobno poročilo o volitvah, ki so prevetrile najvišji občinski organ. A ker pritožb ni bilo, so lahko novoizvoljeni potrdili izraženo jim zaupanje volilcev, enako kot to, da ima Kanal po štirih letih na čelu zopet župana. Miha Stegel je v svojem prvem uradnem nagovoru napovedal, da bo sam vodil seje sveta. Kakor tudi, da si jih zamišlja širše zastavljene: “Poudarek je na tem, da se vključimo vsi, svetniki in širša javnost v reševanje ključnih težav, da tudi poskušamo spremeniti poslovnik, ki bi omogočal večje število udeležencev, prisotnih pri občinskih sejah, ker bi želeli, da se te dogajajo bliže ljudem. To pomeni, da bi bile lahko občinske seje tudi po drugih krajih, da bi zadeva bila bolj živa, da bi se ljudje počutili bolj vključene. Ker v bistvu z njihovim aktiviranjem bomo sprejemali odločitve bolj v smeri njihovih želja.”

Že prva pa ni minila brez iskrenja o upoštevanju vseh političnih opcij, kar je sprožila predlagana sestave mandatno-volilne komisije. Svetnica DeSUS-a Klelija Dolenc je ocenila, da bi moral v komisiji sedeti tudi predstavnik Socialnih demokratov, kot relativnih zmagovalcev volitev. Ki naj bi sicer po besedah Dolenčeve skupaj z njo dobili nasprotno vlogo: “Bomo opozicija, čeprav nas bo malo. Ampak upam, da občina ne bo stagnirala.”

A po nejasnostih, kako ravnati, in glasovanju ja obveljajo, da bodo v organu sveta za imenovanja predstavniki liste Z vizijo, Liste za zdravje ter Nove Slovenije.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Maša Klavora in Mihael Uršič

Preberi več

Stoletni park ob vili Rafut s sodobnimi elementi - v ponedeljek med 11. in 12. uro

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down