Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Kanalu pripravljajo celoletni poklon Valentinu Staniču

Tadej Beocanin (3)
Foto: inplaninec.pzs.si

V Kanalu letos obeležujejo 250. obletnico rojstva Valentina Staniča, duhovnika, alpinista, pesnika, pisatelja, učitelja in kulturnega delavca. Kot pojasnjuje direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Kanal, Petra Rutar, bodo spomin na to veliko osebnost zabeležili z nizom dogodkov, ki bo potekal vse leto.

Četrtega februarja je v Ročinju organiziran 12. tradicionalni pohod na Čičer. Potem imamo vsakoletni pohod po stopinjah Valentina Staniča, ki ga organizira kanalsko planinsko društvo. Letos bo potekal 6. aprila. Pripravljamo tudi razstavo v galeriji Rika Debenjaka, ki jo pripravlja Janez Gradišar, in seveda tudi občinsko proslavo v drugi polovici leta, v jeseni.“

Stanič je vernike med pridigami izobraževal o novostih v kmetijstvu, prebivalstvo na kanalskem je cepil ob epidemiji črnih koz. Rodil se je leta 1774 v Bodrežu, umrl je v Gorici star 73 let.

Valentin Stanič kot alpinist, dobrotnik, literat, učitelj, ustanovitelj prve gluhonemnice ter prvega društva proti mučenju živali na naših tleh, predvsem tukaj na Goriškem, na Bavarskem celo slovi kot prvopristopnik na goro Watzmann. Tudi pri nas je prvi izmeril višino Triglava.“

Na prvem programu TV Slovenija je bil včeraj predvajan izobraževalno-dokumentarni film o tem goriškem duhovniku, ki je živel v burnih časih od Marije Terezije do pomladi narodov. Stanič je močan pečat pustil na Goriškem, pa tudi širše, med drugim so v Muenchnu, v Gorici in v Kopru po njem poimenovali trg, Staničevo ulico pa imajo v Ljubljani in v Kanalu. V rodnem Bodrežu nanj spominja spominska plošča na rojstni hiši, pred cerkvijo v Kanalu stoji njegov doprsni kip.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down