Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Kanalu nič novega: oskrba z vodo bo prednostna naloga

Kot kaže osnutek proračuna Občine Kanal se tam obeta še eno iz niza let, ko denar vlagajo v posodabljanje preskrbe z vodo. Kajti od 13,5 milijona evrov na razpolago občini letos, jih ta četrtino namenja vodovodom. Kar 1,6 milijona naj bi porabili za priklop omrežja na novogoriško vodarno Mrzlek, preostalo pa za poplačilo več manjših sorodnih naložb, ki so jih že udejanjili. Še slab poldrugi milijon pa naj bi šlo za urejanje kanalizacij.

Za veliko teh projektov smo pridobili tudi državna oziroma dodatna sredstva, tako da smo jih smiselno dolžni zaključiti v letošnjem letu. Oziroma gre za nadaljevanje projektov, ki so bili začeti v prejšnjem mandatu, in menim, da je korektno in prav, da se jih izvede.”

Tako je župan Miha Stegel ob obravnavi proračuna na svetu občine strnil, kaj je prvenstveno uvrščeno v dokument, ki ga bodo po njegovih besedah zagotovo še spreminjali z rebalansom. Za zdaj pa rešujejo situacijo.

Predlog proračuna je pomemben zato, da lahko mi nadaljujemo s projekti. Namreč mi smo trenutno na začasnem financiranju in dokler niso finance v proračunu, ne smemo sprejemati finančnih obveznosti oziroma iz tega naslova imeti razpisov.”

V proračunu so tudi nekateri popravki, ki ji je po reviziji poslovanja občine priporočilo računsko sodišče. Spremenili so način financiranja znanih kulturnih prireditev in podobno je dolžna občina storiti še za druge dogodke in dejavnosti društev. Kako se odziva na priporočila sodišča, pa je zmotilo nekatere svetnike.

Kako in kdaj boste izvedli vse javne razpise za vse turistične, športne in kulturne prireditve, kot jih je zahtevalo računsko sodišče?”

Tako je vprašala predstavnica DeSUS-a Klelija Dolenc in dodala, da društva razpise pričakujejo. Odgovorjeno ji je bilo, da bodo uslišana kar se da hitro. Anton Bolterstein Leskovar iz SD pa bi podobno ravnanje, kot bi ga sodišče pričakovalo pri projektu obnove vodarne Močila, želel pri načrtovani navezavi na Mrzlek.

Računsko sodišče je v primeru vodarne Močila zahtevalo, da se naredi analizo finančnih, ekonomskih in drugih posledic za občino v primerjavi z drugimi variantami, ki jo pred sprejemom predloži v seznanitev in potrditev občinskemu svetu. V primeru priklopa na Mrzlek velja enako pravno mnenje.”

Take analize so po besedah Stegla bile narejene v prejšnjem mandatu, o tem, kakšna bo cena vode iz Mrzleka, kar je tudi zanimalo svetnika, pa župan ni mogel odgovoriti. Je pa zato povedal, da cena vode v občini ne bo višja zaradi tega, ker bo režijski obrat imel več osebja. Kakor ga bo imela tudi uprava občine, vse z namenom večje kakovosti dela. Tako je župan na vprašanje svetnika SD Simona Prinčiča pojasnil, zakaj proračun prinaša tudi znatno višja zneska za plače uslužbencev občine in obrata.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down