V zadnjem času je na našem koncu v porastu salmonela. Tako pravi vodja novogoriške območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Tatjana Frelih.
''Res je, da smo v mesecu juniju dobili prijave 4 bolnikov, ki so zboleli za salmonello enteritidis, to je ena vrsta salmonele, ki je v naši regiji že kar nekaj časa nismo zaznali. To je nekaj nenavadnega in predvidevam, da niso samo štirje primeri.''
Omenjeni štirje primeri so razpršeni po celotni severnoprimorski regiji, zato bo vir okužb zelo težko najti: ''Salmonela lahko poteka asimptomatsko, se pravi tudi če smo se okužili, lahko nimamo nobenih težav, običajno, običajno pa poteka z vročino, pojavi se bruhanje, driska, različno - odvisno tudi od količine salmonel, ki jih zaužijemo, na drugi strani pa od gostitelja, torej od človeka. Če je to mlajši oz. otrok ali pa starejši, so težave lahko hujše.''
Do okužbe s salmonelo najpogosteje pride z zaužitjem kontaminiranega živila, saj se nahaja v tisti hrani, ki ni bila dovolj termično obdelana. Lahko pa pride tudi do navzkrižne kontaminacije. ''Primer: piščanec je okužen s salmonelo, tega piščanca obdelujemo na delovnem pultu. Ko končamo, delovnega pulta ne očistimo pravilno in potem na njem čistimo zelenjavo, ki se lahko okuži, ker je termično ne obdelujemo.''
V poletnih mesecih moramo biti še dodatno pazljivi: ''Če je neko živilo okuženo, se bakterije pri višjih temperaturah lažje razmnožujejo in je živilo še bolj okuženo.''
Zato je zelo pomembno, da pazimo na higieno rok, da ne pride do navzkrižne okužbe hrane in da vsako živilo dovolj termično obdelamo in šele nato zaužijemo.